GLOBUS

ATINA Pomorci stupili u dvodnevni štrajk

Povodom Vladinog plana o reformi penzionog sistema

Srna

27.1.2016

Grčki trajekti ostali su danas u lukama, pošto su pomorci stupili u drugi dvodnevni štrajk ove sedmice povodom Vladinog plana o reformi penzionog sistema.

Premijer Aleksis Cipras juče je branio plan, rekavši da država nema izbora osim da sprovede reformu penzionog sistema, koji će se urušiti zbog velikog deficita ukoliko se ne preduzmu mjere.

Grci, od kojih će mnogi ubuduće morati da izdvajaju oko 20 odsto prihoda za doprinose, odgovorili su protestima širom zemlje na predložene promjene.

Prema Vladinom planu, Grčka će usvojiti zahtjeve međunarodnih kreditora da bi dobila pozitivnu ocjenu i novu tranšu iz paketa finansijske pomoći. Državni penzioni fondovi biće spojeni u jedan fond, koji će biti umanjen za iznos jednog procenta godišnjeg bruto društvenog proizvoda.

"Štrajkujemo jer se zatvara naš glavni penzioni fond, najstariji u Grčkoj", rekao je Lefteris Saridakis, šef sindikata koji predstavlja zaposlene na putničkim brodovima. 

On je dodao da radnici planiraju da intenziviraju akciju kada prijedlog zakona stigne u parlament sljedećeg mjeseca.

Danas su simbolično protestovali i farmeri, koji su siromašnijem dijelu Atine podijelili 50 tona svojih proizvoda za manje od sat vremena. Stotine građana dobilo je pune vreće krompira, zelene salate i voća.

Notari danas počinju trodnevni štrajk, čime će se pridružiti advokatima, inženjerima, ljekarima i ostalim radnicima koji su do sada izlazili na ulice povodom planiranih mjera. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.