GLOBUS

Francuska zatražila uvođenje novih sankcija Iranu

Nedavne raketne probe sporne

Fena

28.1.2016

Francuska je zatražila od svpojih partnera iz Evropske unije da razmotre uvođenje novih sankcija Iranu zbog nedavnih raketnih proba, saopćili su zvaničnici za Associated Press, čak u vrijeme kada je Pariz dočekao predsjednika Islamske Republike, koji je nestrpljiv da uloži sredstva nakon ukidanja sankcija zbog iranskog nuklearnog programa.

Dvosmisleni signali došli su iz Francuske dok je predsjednik Hassan Rouhani, potpisao milijarde dolara vrijedne poslovne ugovore u prethodnoj stanici svoje evropske turneje u Italiji i sastao se s papom Franjom, u prvoj takvoj turneji jednog iranskog predsjednika po Evropi od 1999.

Francuska se nada podjednako unosnim ugovorima tokom Rouhanijeve dvodnevne posjete, skupa s regionalnim mirovnim naporima dok nekada izopćena zemlja izlazi iz višedecenijske izolacije.

U jeku prosuđivanja iranskih akcija, dvojica zvaničnika iz članica EU izjavili su za AP da je zahtjev za novim sankcijama uslijedio kratko nakon što su EU i SAD ukinuli sankcije Iranu 16. januara u zamjenu za ograničenja njegovog nuklearnog programa. Iran tvrdi da je taj program miroljubiv, ali kritičari tvrde da on ima za cilj stvaranje nuklearnog oružja.

Zvaničnici su izjavili da je francuski zahtjev uslijedio nakon što su Sjedinjene Države uvele nove sankcije Iranu zbog ispaljivanja balističke rakete srednjeg dometa.

Dvojica zvaničnika su saopćila da je francuski prijedlog zvanično pod razmatranjem EU, ali da ga većina ostalih članica EU smatra kontraproduktivnim naporima na oživljavanju političkih i ekonomskih veza s Iranom nakon dugo zahlađenih odnosa zbog nuklearnog spora. Zvaničnici, koji su izvješteni o toj temi, tražili su da ostanu anonimni jer nisu bili ovlašteni da javno govore o tom pitanju.

Francuska vlada nije odgovarala na zahtjev AP-a za komentarom u srijedu navečer. U emailu poslanom AP-u, Evropska unija također nije potvrdila da je Francuska zatražila razmatranje sankcija.

Francuski diplomata koji je tražio da ostane anoniman jer nije bio ovlašten da javno govori o toj temi, naveo je riječi ministra vanjskih poslova Laurenta Fabiusa da EU razmatra mogućnost uvođenja novih sankcija Iranu. On je odbio reći koja je zemlja inicirala taj  proces.

Otkriće da je Francuska zatražila to razmatranje - čak i ako se u krajnjoj liniji pokaže neuspješnim - moglo bi zakomplicirati Rouhanijevu posjetu. Dvadesetak ugovora između kompanija i ministarstava bit će potpisano u četvrtak, saopćio je ured francuskog predsjednika.

Pariz također želi da angažira Teheran kao mirotvorca na Bliskom istoku koji je podijeljen građanskim ratom u Siriji, u kome Iran igra značajnu ulogu u podršci predsjedniku Basharu Assadu, i u Jemenu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.