GLOBUS

EU uvodi nove mjere za spriječavanje finansiranja ekstremista

U trenutku dok jačaju pozivi za dodatnu akciju

Fena

2.2.2016

Evropska unija objelodanila je u utorak nove mjere za spriječavanje finansiranja ekstremističih grupa u trenutku dok jačaju pozivi za dodatnu akciju u tom smislu nakon napada u Parizu prošlog novembra.

Cilj novih predloga jeste da se uđe u trag ekstremistima dok prebacuju novac ili sredstva kako bi se ograničila njihova sposobnost da prikupe finansije time što će im se blokirati izvori prihoda, prenosi agencija AP.

- Želimo da poboljšamo nadziranje brojnih finansijskih sredstava koja koriste teroristi, od gotovine do kulturnih dobara, virtuelne valute i anonimnih pripaid kartica - izjavio je potpredsjednik Evropske komisije Valdis Dombrovskis.

Taj plan bi obavezivao finansijske institucije EU da provode obavezne provjere tokova novca iz zemalja sa sumnjivim poslovima pranja novca i aktivnostima vezanim za finansiranje ekstremista, navodi AP.

Nove mjere također će pojačati razmjenu obavještajnih podataka između eksperata EU za finansije i dati im veći pristup bankovnim podacima.

Virtuelni novac bi isto tako bio predmet kontrole kada bi bio razmjenjen za stvarni, a bili bi uvedeni limiti na anonimne transakcije s pripaid gotovinskim karticama.

Agencije EU također će dati podršku zemljama s Bliskog istoka i iz sjeverne Afrike kako bi mogle bolje da se bore protiv trgovine umjetničkim predmetima čime se finansiraju ekstremisti.

Francuski ministar finansija Michael Sapin pozdravio je nove prijedloge. On je prije dvije sedmice pozvao na bržu akciju EU, više od godinu dana nakon što je to pitanje prvi put pokrenuto, podsjeća AP.

- Ono što sada želim je da se to brzo provede u djelo - izjavio je Sapin.

Izvršna Komisija EU moći će odmah da djeluje kada su u pitanju neke mjere, dok druge moraju da odobre zemlje članice. Kompletan plan bi mogao da bude na snazi do kraja 2017. godine, navodi AP.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.