GLOBUS

SOMALIJA Pilot iz Srbije spasio putnike nakon eksplozije u avionu

Spustio avion na aerodrom u Mogadišu

(Am.K)

2.2.2016

Pilot Vladimir Vodopivec (64) iz Beograda uspio je jutros da bezbjedno spusti avion sa 74 putnika i članova posade na aerodrom u Mogadišu u Somaliji nakon što je eksplozija raznijela dio trupa kod desnog krila letjelice, piše "Blic".

Svjetski mediji ocjenjuju da je pilot "učinio nemoguće”, jer je incident prošao bez žrtava.

- Pola sata pošto smo poletjeli sa aerodroma u Somaliji, na 3.300 metara visine začula se strašna eksplozija. Putnici su počeli da viču, a ja sam se odmah vratio na aerodrom. Na sreću, niko nije teže povrijeđen – kazao je svom prijatelju iz Beograda Vladimir Vodopivec.

Da situacija nije bila nimalo naivna pokazuje i fotografija oštećenog aviona na čijem je trupu, kod desnog krila, eksplozija napravila rupu veličine tri prozora.

Avion kompanije "Dalo Airlanes " sa 74 putnika, među kojima je 70 turskih državljana, prinudno je sletio na aerodrom samo nekoliko minuta nakon polijetanja sa aerodroma Aden Ade jutros u Mogadišu ka vazdušnoj luci u Džubutiju, prenose somalijski mediji.

Somalijski ministar saobraćaja Ali Ahmed Džem Džangeli tvrdi da incident nije bio smrtonosan, jer su svi putnici spašeni tako što je avion prizemljen, a da će istraga pokazati uzrok eksplozije.

avion-1

Avion nakon slijetanja na aerodrom u Mogadišu

- Ne želimo da prejudiciramo ko stoji iza ekspozije. Za sada ne znamo ni da li je u pitanju tehnički problem ili samoubilački napad. Najveća briga nam je bila da spasimo putnike i izbjegnemo scenario da ostanu zarobljeni u zapaljenom avionu - kazao je somalijski ministar.

Međutim, mediji spekulišu da se ipak radi o samoubilačkom napadu, da je eksploziv najvjerovatnije unio neko od putnika, pošto na to ukazuju tragovi na dijelu aviona koji je oštećen, a građani Balkada, naselja u blizini Mogadiša, kažu da su vidjeli eksploziju i kako u tom trenutku "sa neba pada zapaljeno tijelo".

Kako prenosi CNN, pozivajući se na izvore bliske istrazi, analize na uništenom dijelu aviona pokazale su “ostatke eksploziva”, što ukazuje na to da se ipak radi o bombi.

Slično misli i iskusni pilot.

- Mislim da je riječ o bombi, ali na sreću nije oštećen upravljački sistem, pa sam mogao da se vratim i sletim na aerodrom. Ovo mi se nikada u životu nije dogodilo. Izgubili smo pritisak u kabini. Hvala Bogu da se sve dobro završilo - rekao je Vodopivec neposredno nakon incidenta svom prijatelju.

Vodopivec, rođeni Beograđanin, iskusan je pilot koji je radio u JAT-u i "Montenegro Airlinesu", a posljednjih godina leti u Africi. Uskoro će, kaže njegov prijatelj, otići u penziju.

Pilot je, pišu britanski mediji, izveo nevjerovatan podvig jer je uspio da u takvim uslovima da okrene avion i bezbjedno sleti na aerodrom. Letjelicu su dočekale spasilačke ekipe. Spasioci su bili šokirani kada su ugledali ogromnu rupu na desnoj strani trupa letjelice, odmah iza R2 vrata.

Zvaničnici na aerodromu istakli su da su svi putnici i članovi posade preživjeli incident, ali je najmanje troje putnika lakše povrijeđeno. Putnici su takođe ispitani o svemu što se dogodilo.

Ovo nije prvi put da je neki avion prinudno sleteo na aerodrom Aden Ade. Sredinom 2013. godine je avion sa predsjednikom Somalije Hasanom Mohamedom, koji je putovao u Južnoafričku republiku, prinudno sletio pola sata nakon uzletanja zbog kvara na motoru.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.