GLOBUS

Kontrole na granicama Šengena koštat će 110 milijardi eura u narednih 10 godina

Očekuju strukturalni pad u trgovini između 10 i 20 posto

Srna

3.2.2016

Stalan povratak na kontrole na granicama u Evropi koštaće zemlje Šengena 110 milijardi eura u narednih 10 godina, saopštio je francuski istraživački centar "Frans strateži".

U studiji centra "Frans strateži", koji djeluje direktno pri Vladi u Parizu, navodi se da će pad u prekograničnom turizmu i trgovini, što će uslijediti nakon ukidanja Šengena, koštati Evropu 0,8 posto privrednog učinka u narednih 10 godina.

Samo za Francusku ti gubici iznosiće između jedne i dvije milijarde eura kratkoročno i 10 milijardi eura u narednih 10 godina, što je ekvivalent od 0,5 posto društvenog bruto proizvoda, navodi se u studiji.

"U dugoročnom smislu, generalizacija stalnih graničnih kontrola bila bi jednaka iznosu od tri posto poreza na trgovinu između zemalja šengena, što bi vodilo strukturalnom padu u trgovini između 10 i 20 posto", navodi se u studiji.

Polovina gubitka otpada na smanjen broj turista, 38 posto zbog uticaja na radnike koji prelaze granicu i 12 posto su dodatni troškovi teretnog saobraćaja. Od 26 zemalja Šengena, šest članica, uključujući Njemačku, ponovo su uvele kontrole na granicama zbog ulaska i stalnog priliva više hiljada migranata i izbjeglica.

Šengenski sporazum je u srcu evropske integracije, ali zbog pritiska glasača i ogromnog priliva migranata iz Afrike i Bliskog istoka nekoliko država odlučilo je da privremeno uvede kontrole na granicama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.