GLOBUS

STUDENTI OBJAVLJUJU FOTKE GOLIH KOLEGICA: Spavao sam s njom, devojka je nula!

Uposlenici koledža u Dublinu šokirani

Autor:(Am.K.)

10.2.2016

University College Dublin (UCD) počeo je istragu o tvrdnjama da oko 200 studenata učestvuje u grupnom chatu gdje dijele fotografije nagih djevojaka i ocjenjuju ih. Riječ je o djevojkama sa kojima su ti studenti imali seks, piše theladbible.com.

Grupu je prošle sedmice razotkrio studentski list “ College Tribune“, a Univerzitet je najavio da bi studenti koji su učestvovali mogli da budu izbačeni.

Nadležni na koledžu su objavili:

– Univerzitet očekuje da svaki student poštuje dostojanstvo svih drugih, sve vrijeme i u svim okolnostima.

Incident je pokrenuo širu debatu. Autorka Luiz O’ Nil (Louise O'Neill), žena iza kampanje koledža, kaže da je bila zapanjena kada je otkrila grupu.

– Kad sam prvi put to pročitala, samo sam sjedila i ćutala deset minuta. Da li muškarci misle da je ovo prihvatljivo ponašanje iza zatvorenih vrata? Da li misle da je žensko tijelo nešto što mogu da koriste za ličnu zabavu, a njihova seksualnost treba da se ismijava?

O’Nil je dodala:

– To nikad nisu samo riječi. Ovi komentari i ovakve Facebook grupe su osnova za kulturu gdje se mnoge žene osjećaju poniženo, kao objekti požude bez pristanka i na kraju nesigurno.

Novi zakon koji će se nositi sa seksualno eksplicitanim sadržajem koji je onlajn podijeljen bez pristanka osobe koja je na snimku stupio je na snagu prošlog aprila.

 

 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.