GLOBUS

Vijeće sigurnosti UN-a poziva na humanitarnu pauzu u Siriji, Rusija odbila da zaustavi ofanzivu

Eskalacija ofanzive vladinih snaga ometa mirovne pregovore

Fena

11.2.2016

Neke članice Vijeća sigurnosti UN-a pozvale su na humanitarnu pauzu u sirijskom sukobu, navodeći da eskalacija ofanzive vladinih snaga uz rusku podršku ometa mirovne pregovore koji će se nastaviti u ovom mjesecu.

Vijeće se sastalo kako bi raspravljalo o humanitarnoj situaciji u i oko Alepa, gdje je sirijska vojska podržana ruskim zračnim udarima pokrenula ofanzivu protiv pobunjenika prije više od sedmice, a što je dovelo do prekida mirovnih pregovora u Ženevi.

Španija i Novi Zeland, koji predvode humanitarne napore Vijeća u Siriji, saopćile su da, iako je Vijeće pokušalo da drži humanitarnu i političku situaciju razdvojenim, one su međusobno povezane.

- Rat na terenu ima direktne posljedice na političke pregovore i, stoga na humanitarnu situaciju - izjavio je Gerard van Bohemen, novozelandski ambasador u Ujedinjenim nacijama.

- Tražimo da se ozbiljno razmotri proglašavanje humanitarne pauze koja bi omogućila nastavak dostave pomoći - kazao je.

Van Bohemen je naglasio da su ruski zračni udari "direktan uzrok krize oko Alepa", gdje je oko 30.000 izbjeglica koji bježe pred vladinom ofanzivom nagomilano na turskoj granici i do 30.000 ljudi koji žive u regijama pod pobunjeničkom  kontrolom moglo bi ostati bez pomoći, prenosi dpa.

Britanija i Francuska zatražile su od Rusije da zaustavi zračne udare i omogući dostavu humanitarne pomoći ljudima kojima je potrebna, a dvije države to smatraju obavezom na osnovu rezolucije Vijeća sigurnosti koja uključuje mapu puta za okončanje krize.

- Mislim da će biti primjeren odgovor iz Rusije na brige koje smo izrazili i svi se pitamo da li ona zaista ispunjava svoje obaveze - izjavio je britanski ambasador u UN-u Matthew Rycroft.

Francois Delattre, francuski ambasador u UN-u, izjavio je da pauza "nije usluga koju tražimo od sirijske vlade i njenih saveznika - to je njihova obaveza".

Rusija je odbila pozive da zaustavi svoju zračnu kampanju u Siriji, navodeći da neke članice Vijeća sigurnosti koriste humanitarno pitanje kako bi izvršile uticaj na političke pregovore.

- Ne želimo da se izvinjavamo zbog onoga što radimo - mi djelujemo na veoma transparentan način - izjavio je Vitalij Čurkin, ruski ambasador u UN-u.

Rusija će pripremiti nove prijedloge za prekidom vatre na sastanku Međunarodne grupe za podršku Siriji u četvrtak u Muenchenu.

Čurkin je naglasio da je Moskva "spremna da razmotri sve razumne prijedloge" o primirju. Upozorio je da "objava humanitarne pauze u situaciji u kojoj se vode žestoke borbe, uključujući i mnoge terorističke organizacije, jednostavno nije realna".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.