GLOBUS

IRAK Hemijski napad Islamske države

Trogodišnja djevojčica preminula

Fena

11.3.2016

Trogodišnja iračka djevojčica hospitalizirana nakon hemijskog napada pripisanog grupi Islamska država (ISIL) umrla je u petak, saopćili su medicinski izvori i zvaničnici. Mala djevojčica Fatima Samir “umrla je od respiratornih komplikacija i bubrežne insufucijencije uzrokovanih iperitom koji je ISIL koristio u Tazi (sjeveroistok Iraka)”, prema Masruru Asvadu, članu Iračkog komiteta za ljudska prava.

Ona je pripadala grupi od desetak osoba hospitaliziranih u srijedu nakon bombardiranja Taza iz susjednog mjesta Bašir, gdje su prisutni džihadisti ISIL-a, iako ovaj sektor pokrajine Kirkuk u potpunosti kontroliraju kurdske snage i šiitske milicije. Prema Burhanu Abdallahu, zvaničniku kurdskih zdravstvenih službi, četiri teško povrijeđene osobe prevezene su u Bagdad. Lokalni zvaničnici su u četvrtak kazali da je IS koristio hlor u Tazu, ali nije spominjao gas iperit.

Uzeti su uzorci da bi bila urađena analiza.

Pentagon je saopćio u četvrtak da je međunarodna koalicija koju predvodi Washington izvela prvi put zračne udare na instalacije hemijskog oružja ISIL-a, nedavno snimljene, prema Pentagonu. U februaru, direktor CIA-e John Brennan je rekao da je IS već koristio u nekoliko navrata hemijsko oružje u Iraku i Siriji i da može proizvoditi male količine gasa iperita.

Međutim, stvarni kapaciteti ISIL-a da proizvodi hemijske agente u vojne svrhe i dalje su nejasni, objavio je AFP.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.