GLOBUS

Ruski sud proglasio krivom ukrajinsku pilotkinju Savčenko

Za saučesništvo u ubistvu dvojice ruskih novinara

Autor:Fena

21.3.2016

Ruski sud u ponedjeljak je proglasio ukrajinsku pilotkinju Nadeždu Savčenko krivom za saučesništvo u ubistvu dvojice ruskih novinara, u presudi koja će sasvim izvjesno pogoršati ionako loše odnose između Moskve i Kijeva.

Pilotkinju Savčenko (34) zarobili su proruski pobunjenici u istočnoj Ukrajini u 2014. godini tokom separatističkog sukoba u toj regiji i predali su je Rusiji gdje je optužena za naređivanje minobacačkog napada u kome su ubijena dvojica ruskih novinara.

Ona negira da je počinila bilo kakvo krivično djelo.

Savčenko se smatra narodnim herojem i simbolom antiruskog prkosa među mnogima u svojoj rodnoj Ukrajini. U Rusiji ju je državna televizija opisala kao opasnog ukrajinskog nacionalistu s krvlju civila na rukama.

Sudija Leonid Stepanenko izjavio je u sudnici u južnom ruskom gradu Donjecku da je Savčenko "svjesno izazvala smrt dvije osobe, djelujući po ranije skovanoj uroti i motivirana mržnjom i neprijateljstvom".

Tužioci su zatražili da bude osuđena na 23 godine zatvora. Savčenko se nada da će se vratiti u Ukrajinu ranije u okviru sporazuma o razmjeni zarobljenika između Moskve i Kijeva i pokrenula je štrajk glađu kako bi ubrzala ishod suđenja, prenosi Reuters.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.