GLOBUS

HISTORIJSKI SUSRET Castro traži od Obame da vrati vojnu bazu američke mornarice u Gvantanamu

Razgovarali o ljudskim pravima i oblastima saradnje

A.U.

21.3.2016

21:07 Kubanski predsjednik Raul Castro pozvao je danas američkog predsjednika Barack Obamu da ukine još sankcija Kubi. Castro je apelovao na predsjednika SAD da vrati Kubi vojnu bazu američke mornarice u zalivu Gvantanamo.

U saopštenju, objavljenom nakon sasatanka sa Obamom, kubanski predsjednik je pozdravio promjene koje su dovele do potpisivanja sporazuma Kube i SAD o komercijalnim letovima i telekomunikacijama. On je naveo da, uprkos pozitivnim pomacima, američka ekonomska blokada i dalje predstavlja najveću prepreku ekonomskom razvoju Kube i boljem životnom standardu njenog stanovništva.

U saopštenju se navodi da Castro prepoznaje želju Baracka Obame da se sankcije Kubi u potpunosti ukinu, ali da Kongres uporno odbija takav prijedlog.

20:42 Predsjednik SAD Barack Obama insistirao je danas na sastanku predsjednikom Kube Raulom Castrom da ta zemlja unaprijedi demokratiju i ljudska prava, ali je Castro odgovorio tako što je osudio američke "dvostruke standarde".  

Obama je rekao da su dvojica lidera "iskreno" razgovorala o ljudskim pravima, kao i oblastima saradnje. Castro je izjavio da bi se mogli postići mnogo bolji odnosi, ako bi SAD ukinula 54-godišnji trgovinski embargo prema Kubi.

"Među nama i dalje postoje ozbiljne razlike, uključujući demokratiju i ljudska prava", rekao je Obama na zajedničkoj konferenciji za novinare, gdje je Kastro takođe odgovarao na novinarska pitanja.

Upitan o političkim zatvorenicima, Castro je ljutito zahtijevao da mu pokažu spisak takvih zatvorenika, tvrdeći da Kuba ne drži takve zatvorenike.

"Dajte mi odmah spisak tih političkih zatvorenika i ako spisak postoji, zatvorenici će biti oslobođeni prije kraja noći", istakao je Castro.

Dvojica lidera su održali sastanke, nakon što je Obama stigao na Kubu i tako postao prvi američki predsjednik u posjeti ostrvu tokom gotovo 90 godina.

Ova posjeta je decenijama bila nezamisliva, ali je realizovana nakon tajnih pregovora koji su 2014. godine doveli do sporazuma o normalizaciji odnosa između dvije neprijateljske države iz perioda hladnog rata.

17:01Predsjednik SAD-a Barack Obama i predsjednik Kube Raul Castro susreli su danas na Kubi, dan nakon što je Obama stigao u historijsku posjetu toj zemlji.

Obama i Castro rukovali su se u Palati revolucije u Havani, što je njihov treći susret od 2014. godine, kada su pokrenuti javni napori koji bi doveli do normalizacije odnosa. Dvije godine prije toga Obamina administracija vodila je tajne razgovore s tim ciljem.

Američki predsjednik posjetu je počeo polaganjem vijenca na spomenik kubanskom revolucionaru Joseu Martiju.

Castro i Obama trebali bi razgovarati o trgovini, a planirana je i zajednička konferencija za medije.

Ovo je prva posjeta jednog američkog predsjednika Kubi nakon 88 godina.

Dvije zemlje su bile u jako lošim odnosima još od 1959. godine kada je Fidel Castro svrgnuo diktatora Fulgencia Batistu kojeg je podržavao SAD.

Tenzije su eskalirale u oktobru 1962. godine kada je SSSR postavio rakete sa nuklearnim glavama na Kubu, što je bio vrhunac hladnog rata i najbliža tačka nuklearnom sukobu.

Nakon višednevnih pregovora SSSR je povukao svoje rakete sa Kube, dok su SAD isto učinile sa raketama u Turskoj, uz obećanje da neće izvršiti invaziju na Kubu.

Također, napravljena je takozvana "nuklearna linija" između Washingtona i Moskve pomoću koje lideri dvije zemlje mogu odmah stupiti u kontakt kako bi se izbjegao nuklearni rat. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.