GLOBUS

TAJNI RAČUNI U PANAMI: Kako je Putin sakrio dvije milijarde dolara

Trag Ide preko Švicarske, Kipra i Rusije

A.U.

3.4.2016

Mreža tajnih offshore ugovora i vrtoglavo visokih kredita u iznosu od dvije milijarde dolara vodi do ruskog predsednika Vladimira Putina, pokazuju dokumenti koji su procurili iz četvrte najveće offshore firme Mossack Fonseca, piše britanski list "Guardian"

Velika količina dokumenata "isplivala" je kao dokaz o nevjerovatnom bogatstvu koje posjeduje najbliži krug ljudi oko ruskog lidera.

Informacije koje su procurile pokazuju da je taj sakriveni novac učinio "Putinove ljude" veoma imućnim.

Trag novca

Iako se Putinovo ime ruskog ne nalazi ni na jednom papiru, dokumenti otkrivaju sljedeći obrazac: njegovi prijatelji zaradili su milione od poslova koji nisu mogli da prođu bez Putinovog pokroviteljstva.

Dokumenti u koje je spomenuti list imao uvid ukazuju na to da je Putinova porodica imala velike koristi od offshore novca, kao i njegovi najbliži prijatelji.

Trag počinje u Panami, ide kroz Rusiju, Švicarsku i Kipar, a uključuje i privatno zimsko odmaralište u kojem se 2013. godine udala Putinova kćerka Katerina.

sergei-roldugin-vladimir-putin-and-dmitry-medvedev

 Sergei Roldugin, Vladimir Putin i Dmitry Medvedev (Foto: Dmitry Astakhov/Eyevine)

Dokumenti bacaju svjetlo naročito na Putinovog najboljeg prijatelja Sergeija Roldugina.

Prema ovim navodima, Roldugin je izabran jer kao muzičar ne privlači toliko pažnje, no otkriveno je da ima, između ostalih, 12.5 posto vlasništva u najvećoj kompaniji za reklamiranje na TV-u, Video International. Ova kompanija ima godišnje prihode od preko milijardu eura. Također, ima i 3,2 posto vlasništva nad Bankom Rusije i 15 posto u kompaniji Raytar baziranoj na Kipru.

Nakon što je Rusija izvršila invaziju Ukrajine, Roldugin je bio jedan od onih pod udarom sankcija SAD-a.

Novinari su pitali Rodulgina u vezi ovih sumnji, ali je on rekao da nema komentara, dodavši da se radi o delikatnim stvarima. 

Ključni čovjek

Na čelu Banke Rusije je još jedan ključni čovjek – Yuri Kovalchuk za kojeg SAD smatra da je "lični bankar“ većine visokih zvaničnika Rusije.

Dokumenti otkrivaju da je preko ove Banke prebačeno najmanje milijarda dolara na posebnu offshore kompaniju nazvanu "Sandalwood Continental", koja je dalje posuđivala novac.

kovalchuk-yuri

Kovalchuk: Lični bankar ruske elite

Transakcije uključuju i „lažne trgovine“ preko kojih su nejasne usluge poput "savjetovanja" plaćane u milionima.

"Ovo nije biznis, ovo je kreiranje utiska da se radi biznis kako bi se pomjerao i krio novac", rekao je BBC-u Andrew Mitchell, vodeći stručnjak za pranje novca.

O bogatstvu Putina nagađa se već desetak godina, nakon što je 2007. objavljen izvještaj da posjeduje najmanje 40 milijardi. Prije šest godina producili su dopisi američkih diplomata u kojima se navodilo da Putin ima bogatstvo preko proksija. Drugim riječima, on formalno ne posjeduje ništa, ali se obogatio uz pomoć prijatelja koji kontrolišu proizvodnju nafte i gasa u Rusiji. 

Globalni skandal

Otkriveni dokumenti ne odnose se samo na Putina, nego i na čelnike nekih drugih zemalja poput premijera Islanda i Pakistana, kralja Saudijske Arabije i djece predsjednika Azerbejdžana, piše Telesur. 

Ukupno, 143 političara nalaze se u dokumentima koji otkrivaju sakrivanje novca, a od njih je najmanje 12 čelnika država. 

Dokumente je objavio Konzorcijum istraživačkih novinara baziran u Washingtonu, a serveri te organizacije bili su hakovani prije objavljivanja ovih dokumenata. 

Procurilo je čak 11,5 miliona dokumenata koji zauzimaju 2.6 terabajti prostora, što je najveće curenje informacija u historiji. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.