GLOBUS

Papa Franjo dolazi u posjetu Grčkoj

Želi govoriti o teškom položaju izbjeglica koje bježe od sukoba

Srna

5.4.2016

Grčka pravoslavna crkva (GPC) saopštila je danas da je prihvatila prijedlog pape Franje da posjeti Grčku kako bi ukazao na težak položaj izbjeglica koje bježe od sukoba.

U saopštenju Svetog sinoda GPC se navodi da papa želi da posjeti ostrvo Lezbos u Egejskom moru, gdje je tokom protekle godine stiglo nekoliko stotina hiljada izbjeglica i migranata. Neimenovani zvaničnik GPC je rekao da bi do posjete moglo doći već tokom ovog mjeseca.

U saopštenju se navodi da je papa izrazio želju za posjetom kako bi skrenuo pažnju na konflikt u širem području Sredozemnog mora "koji ima štetan uticaj na hrišćanske zajednice", ali i da bi istakao "humanitarni problem za očajne izbjeglice koje u Evropi traže bolju budućnost".

Dva vatikanska zvaničnika koja su insistirala na anonimnosti su potvrdila da su između dvije crkve vođeni razgovori o posjeti ostrvu, ali da nikakav datum još nije određen. Portparol Vatikana otac Federiko Lombardi je rekao da ne može da potvrdi ili negira da će papa doći u posjetu.

Prva grupa od 202 migranta koju čine većinom Pakistanci i Avganistanci su juče poslati nazad u Tursku u skladu sa sporazumom prema kojem Ankara ima obavezu da prihvati sve migrante i izbjeglice koji prelaze Egejsko more kako bi ilegalno ušli u Grčku.

Zauzvrat, EU će direktno od Turske preuzeti hiljade sirijskih izbjeglica te nagraditi Ankaru finansijskim sredstvima, bezviznim režimom i ubrzanim pregovorima o članstvu u EU.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.