GLOBUS

Merkel ponudila "podršku" na ublažavanju napetosti na južnom Kavkazu

Sukobi između Azerbejdžana i Armenije

Fena

6.4.2016

Kancelarka Angela Merkel u srijedu je ponudila "konstruktivnu podršku" Njemačke u rješavanju novih napetosti između Armenije i susjednog Azerbejdžana oko dugo vremena sporne regije Nagorno-Karabah u planinama južnog Kavkaza.

- Od najvećeg je značaja da se sukobi rješavaju - izjavila je Merkel, čija zemlja trenutno drži rotirajuću poziciju predsjedavajućeg Organizacije za sigurnost i saradnju u Evropi (OSCE), koja nastoji urediti dogovor između zaraćenih zemalja.

Merkel se obratila novinarima nakon sastanka s armenskim  predsjednikom Serzhom Sargsyanom u Berlinu, koji se također sastao s predsjednikom Joachimom Gauckom u njegovoj rezidenciji tokom dana. Armenski ministar Edward Nalbandian i njegov njemački kolega Frank-Walter Steinmeier također su održali rasprave u prijestonici. Posjeta armneske delegacije Berllinu uslijedila je godinu dana nakon što je Njemačka priznala da su akcije protiv Armena prije jednog stoljeća bile genocidne i da je ta zemlja djelimično odgovorna ta to.

Tada je vladajuća koalicija Angele Merkel predložila parlamentarnu rezoluciju koja opisuje turske akcije protiv Armena u periodu 1915.-16. kao genocidne. Turska je priznala neka ubistva, ali tvrdi da ona nisu predstavljala genocid.

Gauck je izjavio da su njemački vojni savjetnici pomogli u koordiniranju deportacija Armena u to vrijeme i da je njegova zemlja bila "na neki način sučesnik" u genocidu. Njemačka je također bila saveznica Otomanskog carstva tokom Prvog svjetskog rata.

Azerbejdžan i Armenija u srijedu su razmijenili brojne optužbe za kršenje primirja u Nagorno-Karabahu, ali je ministarstvo odbrane u Bakuu saopćilo da "situacija duž linije fronta ostaje napeta, ali stabilna".

Dvije bivše sovjetske republike vodile su šestogodišnji rat oko regije, koji je okončan primirjem u 1994. Procjenjuje se da je 30.000 ljudi ubijeno u sukobu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.