GLOBUS

Američke bombe korištene u zračnim napadima na pijacu u Jemenu

Saopćio Human Rights Watch

Fena

7.4.2016

Bombe koje su isporučile Sjedinjene Američke Države koristila je koalicija pod saudijskim vodstvom u zračnim napadima u kojima je poginulo 97 civila, od kojih 25 djece, na pijacu u Jemenu 15. marta, saopćio je Human Rights Watch.

Dva napada na pijacu prepunu ljudi u Mastabi, u kojima je poginulo također i desetak šiitskih huti pobunjenika, predstavljaju “ratni zločin”, dodala je organizacija za odbranu ljudskih prava, pozivajući američku administraciju da prestane prodavati oružje Saudijskoj Arabiji.

Optužbe HRW-a se podudaraju s novom posjetom američkog državnog tajnika Johna Kerryja Persijskom zalivu, gdje će se govoriti i o ratu u Jemenu.

Human Rights Watch je saopćio da je izveo istragu na licu mjesta 28 marta i pronašao na pijaci ostatke bombe GBU-31 navođenu satelitom, koja se sastojala od bombe od 907 kilograma MK-84 koju je isporučio Washington, s kompletom za satelitsko navođenje JDAM, također američkim.

HRW, čije sjedište je u New Yorku, tvrdi da je uporedio svoje rezultate s onima jedne ekipe novinara britanskog kanala ITV, koji su napravili snimke i video sekvencu fragmenata bombe MK-84 i kompleta za satelitsko navođenje.

- Jedan od udara najsmrtonosnijih protiv civila u jemenskom sukobu koji traje više od jedne godine, koristio je oružje koje su isporučile Sjedinjene Američke Države - rekla je Priyanka Motaparthy, istražiteljka u HRW-u.

- Ovo tragično objašnjava zašto bi zemlja trebalo da prestane s prodaje oružje Saudijskoj Arabiji - rekao je.

UN je dao bilans koji se malo razlikuje od udara 15. marta u Mastabi. Bilo je “najmanje 119 poginulih i 47 povrijeđenih”, rekao je Meritxell Relano, zamjenik predstavnika u Jemenu Fonda Ujedinjenih nacija za djecu (Unicef). U jednom saopćenju, on je precizirao da je među poginulima 22 djece, objavila je novinska agencija AFP. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.