GLOBUS

Bernie Sanders prihvatio poziv pape da posjeti Vatikan

Demokratski kandidat za predsjedničku nominaciju u SAD-u

Fena

8.4.2016

Demokratski kandidat za predsjedničku nominaciju Bernie Sanders prihvatio je poziv pape da posjeti Vatikan.

Sanders, koji je Jevrej, prihvatio je poziv iz Rima da prisustvuje konferenciji koja će biti održana krajem naredne sedmice.

Njegova posjeta Vatikanu dolazi četiri dana prije stranačkih izbora u New Yorku, natjecanju između njega i favoritkinje za predsjedničku kandidaturu Demokratske stranke Hillary Clinton.

- Ja sam veliki, veliki obožavatelj pape - izjavio je Sanders za MSNBC, rekavši da njih dvojica dijele iste stavove o nejednakosti.

- On pokušava ubrizgati osjećaj moralnosti u način kako se bavimo ekonomijom i to nam je apsolutno očajnijčki potrebno - kazao je.

Sanders će prisustvovati konferenciji o društvenim, ekonomskim i ekološkim temama i održat će govor 15. aprila, saopćio je njegov predizborni štab.

Sanders i papa Franjo imaju slične stavove o borbi protiv nejednakosti, kazao je on i dodao da je "veoma dirnut" pozivom iz Vatikana.

Dodao je da se on i papa ne slažu  vezano za  prava žena i homkoseksualaca.

Senator iz Vermonta zaostaje za Clinton u izbornoj utrci, ali je dobio poticaj nakon snažnih pobjeda, od kojih je posljednja bila na stranačkim izborima u Wisconsinu, prenosi BBC.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.