GLOBUS

Iranski ministar spoljnih poslova: Nećemo pregovarati sa SAD-om o raketnom programu

Zarif nakon sastanka sa šeficom estonske diplomatije

Onasa

10.4.2016

Iran neće pregovarati sa SAD o svom raketnom programu, izjavio je danas iranski ministar spoljnih poslova Mohammad Javad Zarif.

"Nema pregovora o raketnom programu i odbrambenim kapacitetima Irana", rekao je Zarif nakon sastanka sa šeficom estonske diplomatije Marinom Kaljurand.

On je dodao da bi Washington, ako mu je istinski stalo do stabilnosti na Bliskom istoku, trebalo da prestane da snabdijeva oružjem Saudijsku Arabiju i Izrael. Koalicija predvođena Saudijskom Arabijom od marta prošle godine bombarduje šiitske pobunjenike u Jemenu, koje podržava Iran. Iranske vlasti, također, podržavaju militantne grupe u borbi protiv Izraela.

Američki državni sekretar John Kerry rekao je u četvrtak da su SAD i njihovi saveznici spremni da rade na pronalaženju rješenja za okončanje krize na Bliskom istoku, ali da Iran mora obustaviti testiranje balističkih raketa. Zarif je optužio SAD da potajno podržavaju ekstremiste Islamske države.

"SAD bi morale mnogo ozbiljnije da sagledaju situaciju u regionu i da se zapitaju odakle džihadistima toliko oružja, umjesto što upućuju neosnovane i otrcane optužbe na račun Irana", zaključio je Zarif.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.