GLOBUS

U sukobima na grčko-makedonskoj granici učestvovalo više od 3.000 migranata

Tokom sukoba povrijeđeno 14 policijskih služebnika

Srna

11.4.2016

Više od tri hiljade migranata učestvovalo je u sukobima na grčko-makedonskoj granici, kada su pokušali da iz kampa Idomeni pređu u Makedoniju, prve su procjene makedonske policije. Tokom sukoba povrijeđeno je 14 policijskih služebnika i devet pripadnika makedonske vojske, oštećena su tri vozila MUP-a i pet vojnih vozila, te više policijskih štitova i druga oprema, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Makedonije.

Iz MUP-a napominju da u jučerašnjim sukobima nije bilo povrijeđenih policijskih službenika iz Mađarske, Češke, Srbije, Slovenije, Hrvatske i Austrije, koji učestvuju u obezbjeđivanju makedonske granice. Situacija na granici Makedonije i Grčke smirila se poslije 18.30 časova kada su se migranti povukli prema grčkoj teritoriji.

Prije početka sukoba predstavnici grčke policije zatražili su sastanak predstavnika migranata i makedonske policije. Migranti su se interesovali zašto je granica zatvorena i kada će ponovo biti otvorena, a nakon što su dobili odgovor od predstavnika makedonskog MUP-a, povukli su se u grčki kamp.

Iz makedonskog MUP-a napominju da je kasnije grupa migrnata, u kojoj je bilo između 1.000 i 2.000 osoba, počela nasilni protest na udaljenosti od 100-200 metara desno od graničnog kamena, gdje su počeli da uzvikuju i bacaju kamenje i druge predmete. Makedonske bezbjednosne snage počele su odbijanje migranata pri čemu je upotrijebljen suzavac, navodi se u saopštenju.

Makedonska policija ističe da je grupa od 20 do 30 migranata probila ogradu i pokušala da ilegalno uđe na teritoriju Makedonije, ali je zaustavljena, dok je druga grupa od 500 do 1.000 lica pokušala da probije ogradu dalje od graničnog kamena, ali je i ona zaustavljena.

U saopštenju makedonskog MUP-a ne navodi se da su upotrijebljeni gumeni meci koje pominju grčki mediji, navodeći da je Atina uputila demarš Skoplju zbog upotrebe hemijskog oružja i gumenih metaka protiv migranata, ušavši pritom na grčku teritoriju. Ovo je drugi teži incident na grčko-makedonskoj granici nakon zatvaranja balkanske izbjegličke rute 7. marta.

Oko 2.500 migranata, potpomognuti predstavnicima nevladinih organizacija, 14. marta probili su žičanu ogradu na makedonsko-grčkoj granici i ušli na teritoriju Makedonije, ali su poslije nekoliko časova vraćeni u Grčku.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.