GLOBUS

Deklaracija G7 iz Hiroshime poziva na svijet bez nuklearnog oružja

Obaveza izgradnja sigurnijeg svijeta

Fena

11.4.2016

 Američki državni sekretar John Kerry i ministri vanjskih poslova G7 u ponedjeljak su pozvali na "svijet bez nuklearnog oružja", navodeći sjevernokorejske nuklearne provokacije kao ključni izazov ostvarenju tog cilja.

- Potvrđujemo naše obavezivanje na izgradnju sigurnijeg svijeta za sviju i stvaranje uslova za svijet bez nuklearnog oružja na način koji promovira međunarodnu stabilnost - navodi grupa u svojoj "deklaraciji iz Hiroshime" nakon istorijske posjete memorijalu u japanskom gradu na koji je bačena atomska bomba.

- Taj zadatak još je složeniji pogoršanjem sigurnosnog okruženja u brojnim regijama, kao što su Sirija i Ukrajina, i posebno sjevernokorejskih provokacija - dodaje se u deklaraciji.

U subotu je Pyongyang saopćio da je uspješno testirao motor za interkontinentalnu balističku raketu koji bi "garantirao" eventualni nuklearni napad na američko kopno.

To je bila posljednja u nizu tvrdnji Sjeverne Koreje o značajnim pomacima u programima nuklearnog naoružanja i balističkih projektila.

Deklaracija G7 uslijedila je nakon što su ministri okončali posljednji dan svojih susreta razgovorima o globalnim sigurnosnim izazovima kao što su terorizam i druge sigurnosne prijetnje, i o nestabilnosti na Bliskom istoku i o izbjegličkoj krizi, prenosi AFP.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.