GLOBUS

MOSKVA: Asad i Putin dogovaraju režim za Alep

Razgovori o uključivanju sirijske pokrajine u "režim zatišja"

Onasa

1.5.2016

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je danas da su u toku razgovori o uključivanju sirijske pokrajine Alepa u privremeni "režim zatišja" sukoba, javlalju ruske novinske agencije, a sirijska vojska je potvrdila produženje tog režima oko Damaska za još 24 sata.

"Trenutno je u toku aktivni pregovarački proces kako bi se uspostavio režim zatišja i u pokrajini Alepu", rekao je general Sergej Kuralenko iz ruskog Centra za nadgledanje primirja u Siriji, a prenosi Interfax.

Sirijska vojska je objavila "režim zatišja" u petak navečer za neke regije, ali su u subotu nastavljeni žestoki sukobi u Alepu koji nije uključen u taj plan.

Kuralenko nije rekao ko pregovara o Alepu, ali je kazao da je režim primirja oko Damaska produžen za još 24 sata, do 21 sata po GMT-u u ponedjeljak (23 sata po srednjoeuropskom vremenu), u koordinaciji sa "sirijskim vlastima i Sjedinjenim Državama".

Sirijska vojska je potvrdila produženje za Damask, izvijestila je državna televizija, ali nije spominjala Alep.

Kuralenko je rekao da se "režim zatišja" u Latakiji i oko Damaska poštuje, navodi RIA.

Sirijska vojska je saopštila u petak da će zatišje trajati 24 sata u regiji Istočne Gute istočno od Damaska i u Damasku, a 72 sata na ruralnim područjima sjeverne Latakije. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.