GLOBUS

Papa želi strogu kaznu za pedofile zbog smrti djevojčice

Nakon što su se u Italiji pojavili novi detalji o smrti šestogodišnjakinje

(N. K.)

1.5.2016

Papa Franjo u nedjelju je pozvao na "strogo kažnjavanje" pedofila nakon što su se u Italiji pojavili novi detalji o smrti šestogodišnjakinje koju je 2014. navodno s osmoga sprata bacio njen zlostavljač.

- To je tragedija. Ne bismo smjeli tolerirati zlostavljanje maloljetnika - kazao je Franjo, udaljivši se od pripremljenih smjernica nedjeljne poruke upućene desecima hiljada vjernika okupljenih na Trgu svetog Petra.

- Moramo štititi maloljetnike i strogo kasniti zlostavljače - rekao je Papa.

Iako pedofilski skandali potresaju i Katoličku crkvu, Papa ih nije spomenuo u nedjeljnoj poruci kako je ranije običavao. Italijani su šokirani pojedinostima o ubistvu šestogodišnje djevojčice koja je umrla u junu 2014. pošto je pala s osmoga sprata zgrade u Napulju.

Nakon što je slučaj ponovno otvoren, policija je optužila četrdesettrogodišnjeg muškarca da je djevojčicu gurnuo s balkona osmerospratnice nakon što ju je silovao. Sumnja se da ju je ubio kako ne bi progovorila o spolnome zlostavljanju. Muškarac koji je optužen i za maltretiranje druge djece trenutačno je u rimskom zatvoru i tvrdi da nije kriv, prenosi Hina.

U subotu je italijanski predsjednik Sergio Mattarela pozvao da se što prije organizira sveobuhvatan i strog sudski proces.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.