GLOBUS

HILLARY CLINTON: Donald Trump je prijetnja za demokratiju!

Kandidatkinja demokrata na predstojećim predsjedničkim izborima u SAD-u

(Al. Ti.)

20.5.2016

Iako početkom maja nije htjela direktno odgovoriti na pitanje ima li Donald Trump neophodne kvalitete za dužnost američkog predsjednika, Hillary Clinton je u četvrtak otvoreno rekla da nema.

Demokratska kandidatkinja za Bijelu kuću nikada nije skrivala prezir prema populističkom milijarderu, ali ga je u jednom intervjuu, želeći prekinuti s nejasnim odgovorima i potpuno se posvetiti predsjedničkoj utrci, nazvala nepredvidljivim i osobom koja nema potrebne kvalitete za najvišu dužnost.

"Donald Trump je neobična prijetnja za našu zemlju, našu demokratiju i našu ekonomiju", rekla je za CNN.

"Napao je našeg najbližeg saveznika, Veliku Britaniju, odao priznanje opasnom sjevernokorejskom diktatoru, predložio izlazak iz NATO-a, našeg najjačeg vojnog saveza, rekao neka pustimo da druge zemlje nabave nuklearno oružje", pobrojala je, ocijenivši njegova stajališta "opasnima".

"Kada si kandidat za predsjednika Sjedinjenih Država, čitav svijet te gleda i sluša", rekla je, zamjerivši Trumpu što je predložio da se zatvori granica za muslimane. "Sada imamo dokaz da Donald Trump zapravo tjera vodu na mlin terorizma".

Odgovarajući na pitanje novinarke MSNBC-a o Trumpovim kvalitetama, Clinton je još 3. maja rekla kako "ničim nije pokazao da shvaća kolika je odgovornost biti predsjednik", rekla je tada.

Te su kritike već bile dio arsenala Clinton, ali je semantička promjena vidljiva i svjedoči o njenoj volji da se pripremi za razdoblje nakon predizbora budući da senator Vermonta Bernie Sanders koji znatno zaostaje u utrci za demokratsku nominaciju, ne želi odustati sve dok se predizbori ne završe.

"Bit ću kandidatkinja moje stranke", poručila je. "To je, zapravo, već gotovo. Nemoguće je da ne budem".

"Imam tri miliona glasova više od njega, imam nesavladivu prednost u broju delegata", istakla je, podsjetivši da se u junu 2008. povukla pred senatorom Barackom Obamom, ali nije spomenula da je nekoliko dana nakon zadnjih predizbora čekala da prizna poraz.

Clinton nakon izbora u utorak treba nešto manje od 90 delegata  da bi osvojila potrebnu većinu od 2383 delegata.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.