GLOBUS

Požar na zapadu Kanade i dalje se širi, izgorjelo 5.050 kvadratnih metara šume

Evakuirano skoro 100.000 ljudi

Fena

20.5.2016

Veliki šumski požar iz okoline grada Fort McMurrayja u Alberti, na zapadu Kanade, i dalje se širi i prešao je granicu susjedne pokrajine Saskatchewana, izvijestili su u četvrtak vatrogasci.

U požaru u Fort McMurrayju, koji je i dalje izvan kontrole, izgorjelo je više od 5.050 kvadratnih metara šume, od kojih 820 kvadratnih metara u zadnja 24 sata. Izgorjela površina se udvostručila u zadnjih sedam dana, rekao je Chad Morrisson, direktor vatrogasne službe u Alberti.

Oslanjajući se na podatke dobivene putem satelitskih snimaka, Morrisson je ocijenio da je požar uništio nešto više od 700 ha terena u Saskatchewanu.

Zbog požara koji je 1. maja  buknuo u šumi u predgrađu Fort McMurrayja, evakuirano je gotovo 100.000 ljudi iz tog naftnog grada i okoline.

Požar je uništio šumu 80 km istočno i proširio se na pokrajinu Saskatchewan pa je sada na 40 km od gradića Clearwater River i La Loche.

U Fort McMurrayju vatrogasci su u četvrtak i dalje uspijevali zaustaviti širenje vatre prema naftnim bušotinama sjeverno od grada.

U gradu se obnavlja infrastruktura pa bi se od 1. juna prvi stanovnici mogli početi vraćati na dobrovoljnoj bazi, rekla je premijerka Alberte Rachel Notley.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.