GLOBUS

KONAČNI PORAZ Islamska država protjerana iz Gadafijevog rodnog mjesta

Libijske snage vratile pod kontrolu luku u gradu Sirt

Aj. B.

11.6.2016

Libijske snage su saopštile da su vratile pod kontrolu luku u gradu Sirt, nakon žestokih borbi sa pripadnicima Islamske države. Sirt je najznačajnije uporište džihadista van Iraka i Sirije, prenosi BBC.

Brigade koje se uglavnom sastoje od boraca iz Misrate su ove nedjelje u borbama protiv snaga Islamske države ostvarile značajan napredak prema centru Sirta, u okviru ofanzive koju su pokrenuli prošlog mjeseca. Početkom ove nedjelje su libijski avioni počeli da bombarduju pozicije Islamske države u Sirtu, dok je ratna mornarica napala džihadiste sa mora, navode libijski zvaničnici, dodajući da se ofanziva nastavlja.

Portparol libijskih snaga, general Muhamed al-Gusri, izjavio je da su vođe ISIL-a u Sirtu pobjegli sjeverno od grada, u pustinju, ali je dodao i da je veliki broj militanata i dalje pod opsadom u centru Sirta.

Islamska država je počela da se širi na Libiju 2014. godine uslijed političke krize i konflikta u toj zemlji. Džihadisti su preuzeli kontrolu nad Sirtom prošle godine, ali od tada teško uspjevaju da zadrže dotad osvojenu teritoriju ili da dobiju podršku u drugim dijelovima Libije.

Taj grad se godinama smatrao najvećim uporištem pristalica svrgnutog i ubijenog lidera Libije Muamera el Gadafija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.