GLOBUS

NADIYA SAVCHENKO: Od heroine Kijeva do agenta Kremlja

Nakon što je pozvala separatiste na pregovore

(Aj. B.)

11.6.2016

Nadiya Savchenko je bila ukrajinska nacionalna ikona, ali se po povratku u Kijev izjasnila za direktne pregovore sa separatistima i time izazvala gnijev. To je za Deutsche velle naveo ukrajinski novinar i analitičar Sergej Rudenko.

Navodno, narodna ljubimica ne bi trebalo da ide separatistima na pregovore. A ako insistira na tome, onda to znači samo jedno: legendarna letačica ide na ruku Vladimiru Putinu, smatraju kritičari Nadiye Savchenko. Za samo dvije nedelje je ona prevalila put od omiljene heroine nacije do "agenta Kremlja".

Eksperiment ili promašaj?

Cijela ova priča sa pozivom na direktne pregovore sa separatistima izgleda u najmanju ruku čudno. Savchenko je sama pozvala telefonom vodeću ukrajinsku radio-stanicu da bi u etru uživo predložila način rješavanja konflikta u Donbasu – direktnim pregovorima sa separatistima. Pojasnila je da bi bila spremna da kao poslanik Vrhovne Rade razgovara sa liderima samoproglašenih republika.

Za nekoliko političara i blogera je to bilo dovoljno da je označe kao nekog ko igra za račun Vladimira Putina. Uostalom, Kremlj odavno insistira na direktnim pregovorima Kijeva i separatističkih lidera. Cilj je da se Ukrajina prisili da prizna kako je sukob u Donbasu – građanski rat, a one koji su tamo prigrabili vlast proglasiti jednom od strana u mirovnom procesu.

Htjela to Savchenko ili ne, ona u ovom slučaju navodi vodu na Putinovu vodenicu. Malo ko sumnja u plemeniti cilj ove pilotkinje da zaustavi rat na istoku zemlje i da isposluje oslobađanje ukrajinskih ratnih zarobljenika. Ali predloženo sredstvo – direktni pregovori sa separatistima – iskače iz okvira opšte ukrajinske politike. Za Kijev su i lideri samoproglašenih republika i svi koji su na istoku zemlje uzeli oružje u ruke – teroristi, sa kojima se ne pregovara.

Bez prava na grešku

Nadiya Savchenko je sigurno bila načisto s tim da će njena inicijativa naići na negativne reakcije dijela društva i politike. Zašto je onda ona s tim izašla u javnost? U prvoj verziji odgovora, Savchenko čini sve što može da oslobodi svoje saborce iz zarobljeništva. U drugoj verziji, ona razglašava tuđe ideje koje imaju za cilj da se Kijev podstakne na pregovore sa separatistima.

Obje verzije bi mogle biti istinite. Ali Savchenko nema pravo na grešku. Ona je simbol borbe za cjelovitost i slobodu Ukrajine. Ukrajinci Nadiyi mogu oprostiti mnogo toga, samo ne i sopstveno razočarenje u nju. Poslije njenog povratka iz Rusije u Ukrajinu oni su od svoje junakinje očekivali bilo šta, samo ne prijedlog da se pregovara sa separatistima.

Njene izjave se mimoilaze sa djelovanjem ukrajinske strane u spoljnoj politici. Savchenko nije samo narodni poslanik Ukrajinskog parlamenta već i Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope. Prije dvije nedjelje je rekla da se sprema za evropsku turneju. To znači da će ona "formulu pomirenja" ponavljati i u evropskim prijestolnicama. Poslije toga će i predsjednik Porošenko i ukrajinski ministar spoljnih poslova Klimkin morati da ulože dodatne napore da bi evropskim kolegama objasnili svoju poziciju.

"Faktor Nadiya Savchenko"

U dvije nedjelje koliko je proteklo od njenog oslobađanja iz ruskog zatvora, Nadiya Savchenko je pored ove izjave o budućnosti Donbasa dala još jednu. Ako je to neophodno za otadžbinu, ona je spremna da postane predsjednica Ukrajine. A uz to se demonstrativno izjasnila protiv ustavnih izmjena u sudskoj oblasti, na kojima insistira Porošenko. Ukratko, ona se ponaša tako kako smatra da je nužno, a ne onako kao od nje očekuju.

U bliskoj budućnosti će "faktor Nadiya Savchenko" biti ako ne glavni, onda u krajnjem slučaju odlučujući element ukrajinske politike. Trenutno Nadiya Savchenko kod Ukrajinaca ima veliki kredit povjerenja. Kako će ga trošiti to za sada niko ne zna. Poneko misli da je njena misija smišljena u Moskvi kako bi isprovocirala u društvu nezadovoljstvo djelovanjem predsjednika Porošenka. Poneko je iskreno uvjeren da su njene pretenzije na mjesto predsjednika opravdane. A neko pak da će ona kao "agent Moskve" brzo dolijati, prenos B92.

Kako god, poslanica Nadiya Savchenko je unijela živost u ukrajinsku politiku. Sa njom će Porošenko morati da računa. To što ona govori osluškuje i Julija Timošenko. Savchenko znaju u Evropi. A od najnovije izjave su je uočili i lideri samoproglašenih republika. Nadiya Savchenko za sada sebi može da dozvoli da govori i da se ponaša u skladu sa tim što ocjenjuje kao nužno. No, i ona mora da shvati da kredit poverenja koji joj je dat – nije vječan.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.