GLOBUS

HOFER: Referendum u Austriji ako Turska bude primljena u EU

Kandidat krajnje desnice koji je osvojio drugo mjesto na predsjedničkim izborima

Redakcija

2.7.2016

Kandidat krajnje desnice koji je osvojio drugo mjesto na austrijskim predsjedničkim izborima izjavio je da bi, pod određenim uvjetimaa, njegova zemlja mogla održati referendum o napuštanju Evropske unije.

Norbert Hofer iz Slobodarske stranke govorio je za italijanske novine "Corriere della Sera" nakon jučerašnje odluke Ustavnog suda da ponovi majske predsjedničke izbore u kojima je tijesno poražen od suparnika iz stranke Zelenih Alexandera Van der Bellena.

Hofer je izjavio da će održavanje referenduma o austrijskom napuštanju EU biti imperativ ukoliko Turska bude primljena u blok ili ukoliko evropski ugovori budu promijenjeni kako bi se Bruxellesu dale veće ovlasti pred nacionalnim prijestonicama.

- Ukoliko se Turska pridruži Evropskoj uniji postojao bi legitiman razlog da se upita austrijski narod o svojoj spremnosti da ostane ili ne u takvom okruženju -  izjavio je predsjednički kandidat.

Također, dodao je da promjena evropskih sporazuma u pravcu dodatnog smanjenja kompetencija država članica u Austriji bi automatski dovela do referenduma.

On je rekao da EU treba da nauči lekciju iz britanskog referenduma. 


- Naravno da sam bio zabrinut zbog budućnosti EU. Poštujem odluku Britanaca, sve demokratske odluke treba da se poštuju. Međutim, EU treba naučiti ovu lekciju: moramo stvarati Evropu za narod, ne Evropu za birokrate. To znači da treba naći bolja rješenja - dodao je Hofer.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.