GLOBUS

ISIL: Pokolj u Dhaki "samo je zrno" onoga što dolazi

Teroristička grupa najavila nove napade

Fena

6.7.2016

Islamska država upozorila je da će ponoviti napade u Bangladešu i van njega dok se ne uvede šerijat, navodeći na snimku da je ubistvo 20 ljudi u restoranu u Dhaki prošle sedmice samo zrno onoga što dolazi.

Petorica bangladeških militanata, uglavnom iz bogatih, liberalnih porodica, upali su u petak u restoran i ubili su goste, od kojih su većina bili stranci, iz Italije, Japana i Sjedinjenih Država, prije nego što su i sami ubijeni.

- Ono što ste vidjeli u Bangladešu samo je zrno. To će se ponavljati, ponavljati i ponavljati dok vi ne izgubite a mi pobijedimo i upostavimo šerijat širom svijeta - izjavio je čovjek, identifikovan kao bangladeški borac Abu Issa al-Bengali, u snimku u čiji je uvid došla nadzorna obavještajna agencija SITE.

Bangladeške vlasti odbacile su preuzimanje odgovornosti za napad Islamske države i optužile su domaću militantnu grupu.

To je jedan od najtežih napada u Bangladešu, u kome su ISIL i al Qaeda preuzeli odgovornost za niz ubistava liberala i pripadnika vjerskih manjina u prošloj godini. Vlada je također odbacila i te tvrdnje.

Snimak ISIL-a počinje slikama nedavnih napada u Parizu, Briselu i američkom gradu Orlandu za koje su bliskoistočni militanti preuzeli odgovornost.

Borac na snimku, koji govori i bengalskim i engleskim jezikom, izjavio je da Bangladeš mora znati da je to sada šireg bojnog polja na uspostavi prekograničnog "kalifata" koji je grupa proglasila u  2014.

- Želim da poručim vladarima Bangladeeša da džihad koji viđate danas nije isti kao onaj kakav ste poznavali u prošlosti - izjavio je on na prometnoj ulici u de facto prijestolnici militantne grupe, gradu Raqqa u  Siriji.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.