GLOBUS

FARAGE Projekt EU umire, pomoći su ostalim zemljama da izađu

Idejni tvorac Brexita

Fena

6.7.2016

Čelnik na odlasku Britanske nezavisne stranke (UKIP) Nigel Farage rekao je da namjerava pomoći ostalim zemljama da izađu iz Evropske unije kad napusti svoju dužnost, tvrdeći da aktuelni "projekt EU sada umire", javlja u srijedu dpa.

"Mislim da je Britanija otvorila vrata za završetak (evropske) političke unije", rekao je Farage novinarima u Strasbourgu u utorak, gdje kao predstavnik UKIP-a sudjeluje na sjednici Evropskog parlamenta.

"Osjećam da su naši rezultati znak nade pokretima širom EU-a", rekao je, navodeći rezultate ispitivanja javnog mijenja koji svjedoče o sve većoj podršci izlasku iz unije u Danskoj, Holandiji, Češkoj i Italiji.

"Ništa više neće biti isto. Vjerujem da taj projekt, projekt EU, sada umire", rekao je dodajući da očekuje novu krizu u eurozoni u sljedećih nekoliko mjeseci.

"Sarađivat ću sa strankama i političkim pokretima u ostatku Evrope koji žele vratiti svoju nezavisnost", rekao je Farage.

On je najavio svoju ostavku na mjesto čelnika stranke u ponedjeljak, rekavši da je postigao svoj cilj osiguravši podršku izlasku Velike Britanije iz EU-a. Farage i dalje ostaje član Evropskog parlamenta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.