GLOBUS

BLAIR: Nisam lagao ili varao javnost o iračkom ratu

Bivši britanski premijer

Fena

6.7.2016

Bivši britanski premijer Tony Blair se nada da će Chilcotov izvještaj o britanskoj umiješanosti u irački rat odbaciti navode da je on lagao ili varao javnost kako bi je pripremio za invaziju na Irak.

Blair je u srijedu objavio saopćenje upravo nakon objave izvještaja, navodeći da je pokušao da učini ispravnu stvar pridružujući se invaziji na Irak pod američkim vodstvom u 2003. godini u kojoj je svrgnut irački čelnik Saddam Hussein. Zemlja je zahvaćena nasiljem i haosom, u godinama koje su uslijedile za invazijom. 

- Bez obzira da li su se građani slagali ili protivili mojoj odluci da poduzmem vojnu akciju protiv Saddama Huseina, ja sam je poduzeo u najboljoj namjeri i u, po mom mišljenju, najboljem interesu naše zemlje - navodi Blair.

Bivši britanski čelnik tvrdi da, iako Chilcotov istraga nije pronašla dovoljno dokaza o zakonskoj osnovi za britansku vojnu akciju u Iraku, ona je ustanovila kako je državni tužilac zaključio da postoji zakonska osnova za tu akciju izvedenu 13. marta  2003. godine, prenosi AP.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.