MAJKA SNAJPERISTE IZ DALLASA Bio je razočaran vojnim iskustvom u Afganistanu

MAJKA SNAJPERISTE IZ DALLASA Bio je razočaran vojnim iskustvom u Afganistanu Ubijeno pet policajaca na protestima

Američki vojni veteran koji je u prošlosedmičnom rasno motiviranom napadu ubio petoricu policajaca u Dallasu bio je razočaran vojnim iskustvom u Afganistanu, otkrila je njegova majka,  prenose američki mediji.

Micah Johnson, koji je služio vojsku u Afganistanu, bio je "razočaran" svojim vojnim iskustvom, rekla je njegova majka u razgovoru za portal TheBlaze.com u ponedjeljak.

"Vojska nije bila onakva kakvu je Micah očekivao", rekla je Delphine Johnson čiji je sin ubijen policijskim robotom tokom njegova napada na policajce u četvrtak navečer.

"Bio je jako razočaran. Jako razočaran", dodala je Johnsonova majka o njegovoj vojnoj karijeri, no nije htjela otkriti zašto je tomu tako, te što stoji iza Johnsonova otpusta iz vojske.

Nekoliko medijskih organizacija izvijestilo je da je Johnsona tokom boravka u Afganistanu kolegica iz vojske optužila za seksualno uznemiravanje.

Dvadesetpetogodišnji Johnson je u pregovorima s policijom rekao kako su ga naljutili događaji koji su se dogodili prošle sedmice kad su u Baton Rougeu u Lousiani, te u St. Paulu u Minnesoti policajci ubili dvoje afroamerikanaca.

"Želim ubijati bijele ljude", rekao je Johnson policiji.

Ti incidenti, koji su zadnji u nizu kontroverznih policijskih ubistava afroamerikanaca u gradovima poput New Yorka, Fergusona, Missourija, Chicaga i Baltimorea, preko vikenda su potaknuli nove proteste zbog rasnog pitanja u SAD-u.

Policija je u Baton Rougeu u nedjelju uhapsila dvadesetak ljudi nakon što su vlasti upozorile da nasilje tokom uličnih protesta neće biti tolerirano.

Šef policije Dallasa David Brown u nedjelju je CNN-u rekao kako je pretragom Johnsonova doma pronađeno da je vježbao korištenje eksploziva, a drugi dokazi pokazuju i da je planirao napade na policiju.

"Uvjereni smo da je osumnjičeni imao druge planove", rekao je Brown dodavši kako su prošlosedmična policijska ubistva afroamerikanaca ubrzala Johnsonovu odluku.

Johnsonovo vojno znanje omogućilo mu je da se brzo kreće i puca, zbog čega se policija bojala da se radi o više napadača.

Demonstracije protiv policijskog nasilja i dalje traju u SAD-u, a u subotu i nedjelju uhapšeno je stotinjak demonstranata. Tri države upozorile su svoje građane da budu na oprezu na putovanju u američke gradove u kojima se protestvuje.

U utorak će se u Dallasu održati komemoracija za ubijene policajce kojoj će prisustvovati i predsjednik Barack Obama.

Preuzmite aplikacije Dnevnog avaza za Android i iOS.

NA VRH