GLOBUS

MOĆ, SELO I OGRLICE Šta je zajedničko Angeli Merkel i Theresi May

Britanska premijerka nije nova "Čelična lejdi", ona je mnogo više poput njemačke kancelarke

E. MASLO

14.7.2016

Nova premijerka Velike Britanije Theresa May koja je jučer preuzela funkciju od Davida Camerona druga je žena u historiji na ovoj poziciji, poslije Margaret Thacher. Zbog toga su mediji počeli da je porede sa britanskom "Čeličnom lejdi" iz 1980-ih, no mnogo je onih koji uočavaju više sličnosti između nje i najmoćnije žene Evrope, njemačke kancelarke Angele Merkel.

Za konzervativne medije širom svijeta najinteresantnija činjenica u vezi nove britanske premijerke je to što je žena, a paralele između dvije šefice vlade lako je povući. I Merkel i May došle su na vlast u svojim konzervativnim strankama sačekavši ishod dominantno muške bitke. Merkel je bila ta koja je slavila nakon što su 1999. kancelar Helmut Kohl i njegovog najvjerovatniji nasljednik Wolfgang Scheuble pali kao žrtve skandala sa donacijama Hrišćansko-demokratskoj uniji. Merkel je tako u aprilu 2000. došla na čelo CDU.

Oprezne pragmatičarke

I Merkel i May mediji su predstavljali kao autsajderke koje su morale da se, uz ogroman trud i veliku ambiciju, izbore sa konzervativnim, seksističkim, privilegiranim i tradicionalno orijentiranim političkim institucijama.

Također, ove dvije liderke važe za oprezne pragmatičarke. Merkel je poznata po tome što će sa odlukom o mnogim pitanjima čekati da se izgradi konsenzus, i odabrat će stranu  koja ima veću šansu za uspjeh. Taktika May je strpljenje, i izabrala da bude na margini kampanje za referendumu o britanskom članstvu u EU, što je bila dobitna kombinacija da bi potom preuzela podjeljenu konzervativnu partije poslije ostavke premijera Camerona.

- Često se kaže da šta Merkel misli o nekom pitanju ne može da se zna do posljednjeg trenutka, možda čak ni tada. Izgleda da je May slično nedokučiva. Ona čeka svoj trenutak -rekao je Hans Kundnani, analitičar iz Londona koji radi za njemački "Marshall Fund".

On je rekao da svi žele da porede političarke s Tacher i da je čak i Merkel, kada se pojavila, poređena s njom, a, po njegovim rečima, Merkel je zapravo "anti-Thacerka".

Naredna sličnost je što su i Merkel i May odrasle na selu u hrišćanskim porodicama, Britanka u selu blizu Oksforda gdje joj je otac bio svještenik Anglikanske crkve, a Merkel u Templinu, sjeverno od Berlina gdje joj je otac služio kao luteranski pastor. Obje vole da se opuštaju u kuhinji i kuhaju za svoje muževe koji su "alergični" na novinare i fotoaparate. Ni jedna ni druga nemaju djece.

I Merkel i May se oblače poslovno, vole velike ogrlice i zelenu boje nane i tirkiznu, mada modne sličnosti prestaju kod cipela, pošto je Britanka poznata po svojim skupim cipelama, često u šarama leopardove kože.

U utorak na vijest o tome da će May postati premijerka Britanije, Angela Merkel reagirala je uobičajeno, suzdržano.

- Zadatak novog premijera bit će da unese jasnoću u pitanje kakve odnose Britanija želi u budućnosti da gradi sa Evropskom unijom - rekla je njemačka kancelarka.

Buduća saradnja

Mnogi analitičari uvjerenja su da, bez obzira na sličnosti, Merkel i May neće funkcionirati harmonično, prije svega, jer su i jedna i druga pod pritiskom da ostanu tvrde i da se okrenu prije svega sopstvenim nacionalnim interesima.

- Mnogo zavisi od toga kako će May upotrijebiti svoj pragmatizam. Ako bude imala realan pristup tome šta Britanija može da očekuje od EU u zamjenu za pristup jedinstvenom tržištu, onda mislim da mogu proći dobro. No, ako pragmatizam bude koristila da pokuša da isposluje maksimalan ishod za Britaniju na drugih, onda neće dobro proći sa Merkel - smatra Josef Janning iz berlinskog ogranka trusta mozgova Evropskog savjeta za međunarodne odnose.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.