GLOBUS

YILDIRIM: Ne razumijem zašto SAD ne može izručiti Gulena

Turski premijer u intervjuu za "Wall Street Journal"

(E. Ma.)

27.7.2016

Premijer Turske Binali Yildirim je u razgovoru za američki list "Wall Street Journal" izrazio nezadovoljstvo stavom Sjedinjenih Američkih Država u vezi s izručenjem Fetullaha Gulena, vođe organizacije FETO koga Turska optužuje za pokušaj puča.

- SAD od nas konstantno traži dokumente. Kakvi vam još dokumenti trebaju nakon što je poginulo 265 osoba, nakon što su vas bombardovali avioni i tenkovi krenuli na vas? Dokazi su vrlo jasni. Imamo izjave koje govore da su osumnjičeni za državni udar naredbu dobili upravo od te osobe - kazao je Yildirim.

On je dodao da je turski narod pogođen, kako je kazao, krvavim pokušajem državnog udara 15. jula kao što je i američki narod bio pogođen napadima 11. septembra 2001. godine.

- Dokazi su jasni. Znamo da je ova teroristička organizacija odgovorna za izdajničke napade protiv nas i protiv turskog naroda - kazao je premijer Turske.

Yildirim je kazao kako je teško razumjeti zašto SAD ne može izručiti Gulena Turskoj.

- Tužni smo zbog načina na koji se SAD bave ovim pitanjem. Ustvari, ne možemo shvatiti zašto SAD ovu osobu ne može izručiti - kazao je Yildirim.

Na kraju je još jednom istakao da su SAD-u proslijeđeni dokumenti u vezi sa zahtjevom o hapšenju Gulena. 

Inače, Gulen negira da je odgovoran za pokušaj puča.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.