NOVE NAPETOSTI Sjeverna Koreja ispalila dvije balističke rakete

Osude širom svijeta zbog ovog poteza

Fena
03.08.2016 08:49

Sjeverna Koreja ispalila je u srijedu dvije balističke rakete, a jedna od njih eksplodirala je odmah po lansiranju, objavilo je američka strateška komanda .

Druga raketa pala je u vode ispred sjevernokorejske istočne obale, a po riječima japanskog premijera Shinzoa Abea pala je unutar japanske Eksluzivne ekonomske zone.

Abe je ovo lansiranje nazvao "nečuvenim djelom i velikom prijetnjom nacionalnoj sigurnosti zemlje".

"To je jasno kršenje rezolucija Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda. Uložili smo snažan protest  Sjevernoj Koreji", kazao je Abe novinarima.

Riječ je o balističkim raketama srednjeg dometa Redong koje su lansirane istovremeno s mjesta u blizini sjevernokorejskog grada Hwangju, javila je južnokorejska novinska agencija Yonhap. Po riječima južnokorejskog dužnosnika, ove rakete prelete oko 1.000 km udaljenosti.

Američki State Department saopćio je u srijedu da ima izvještaje o sjevernokorejskom lansiranju raketa istaknuvši da snažno osuđuje najnovija lansiranja koje je izvela ova izolirana zemlja.

"Spremni smo raditi s našim saveznicima i partnerima širom svijeta kako bi odgovorili na provokacije Sjeverne Koreje te također odbranili sebe i svoje saveznike od bilo kakvog napada ili provokacije", kazala je glasnogovornica State Departmenta Julia Mason.

Raketa koju je rano u srijedu lansirala Sjeverna Koreja a završila je unutar ili u blizini japanskih voda "jasan je znak da Sjeverna Koreja ima ambiciju napasti susjedne zemlje",  kazao je dužnosnik južnokorejske združene komande vojske.

U julu su se Južna Koreja i SAD dogovorile da rasporede napredan raketni odbrambeni sistem u južnokorejskom okrugu Sengju kako bi odgovorili na prijetnje Pjongjanga u razvijanju balističkih raketa. Raspoređivanje tog sistema predviđeno je krajem 2017. godine.

 

NA VRH