GLOBUS

ŠOKANTNE SOBE ZA MUČENJE Žene vezane lancima i udarane cijevima, hapšeni i pušači

Borci sirijske opozicije obznanili javnosti

Redakcija

15.8.2016

Do nedavno, za stanovnike Manbidža, grada na granici Sirije i Turske, najveći strah bila je religijska policija terorista ISIL-a. U gradu iz kog bijeg nije bio moguć, gotovo kao ni život u njemu, ova policije imala je pravo da hapsi i za najmanju sitnicu. A kakvu su torturu prošli oni koji su hapšeni, najbolje pokazuje snimak koji su zabilježili borci sirijske opozicije koji su prije nekoliko dana uspjeli da oslobode grad.

U videu koji je snimljen u jednom od "Hasba centara", kako džihadisti ISIL-a zovu središte svoje moralne policije, prikazani su lanci i metalne cijevi kojima su prebijani i muškarci i žene koji su silom dovođeni u taj centar ukoliko bi religijska policija utvrdila da je prekršeno neko od pravila koje je ISIL, u skaldu sa strogim šerijatom, nametnuo, prenosi Daily Mail.

- Neki od njih bili su zaduženi da hapse pušače. Nekima je bio posao da hapse ljude koji se ne oblače po pravilima koje nameće ISIL-objašnjava jedan od borac sirijske opozicije koji je ušao u središte Hasba centra.

Preko puta centra nalazi se pijaca sa koje bi džihadisti gotovo svakodnevno privodili žene koje u kupovinu dolaze neprikladno obučene, odnosno kojima se vidi lice ili oči.

Džihadisti ISIL-a držali su zarobljenike u centru religijske policije dva dana, nakon čega bi ih odvodili na neko drugo mjesto. Izuzetak su bili zatvorenici koji su imali novac, koji bi u nekim slučajevima, mogli da plate svoju slobodu i odmah budu pušteni napolje.

U drugoj sobi u okviru centra religijske policije nalazi se soba sa televizorom, u koju su zatvorenici dovođeni da bi gledali propagandne video snimke ISIL-a.

Dokumenti koje su teroristi ostavili za sobom pokazuju i još bizarnih slučejva zbog je "religijska" policija imala pravo da hapsi. Tako je jednom prilokom žena uhapšena zato što je bila našminkana, a druga zato što je otkrila svoje lice pred prodavcem u prodavnici. Čak i sam prodavac je uhapšen i doveden u Hasba centar.

Sirijska demokratska opozicija i vojna koalicija pod vodstvom SAD-a preuzele su kontrolu nad gradom Manbidž od Islamske države prošle nedjelje. Operacije za oslođenje grada počela je prije dva mjeseca.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.