GLOBUS

PROTESTI U ITALIJI Stotine građana na ulicama protiv izgradnje džamije u blizini tornja Pise

Demonstranti žele da spriječe islamizaciju zemlje

(Al. Ti.)

22.8.2016

Stotine građana talijanskog grada Pise organizirali su protest, putem kojega pozivaju svoje sugrađane da potpišu peticiju protiv planirane izgradnje džamije.

Džamija bi trebala biti izgrađena na samo 400 metara od glavne turističke i historijske atrakcije grada - kosog tornja Pise.

Protest je organiziran na gradskoj tržnici.

"Moramo stopirati izgradnju novih džamija kako bismo spriječili da Italija postane islamističko predgrađe, što bi vodilo gubitku našeg identiteta", rekla je šefica kampanje "Recimo ne džamijama" i desničarska parlamentarna zastupnica Daniela Santanche.

"Na peticiji smo već prikupili broj potpisa koji smo ciljali. Prije bilo kakve daljnje izgradnje džamija, neophodno je donijeti zakon koji bi regulirao djelovanje unutar džamija i djelovanje imama", dodaje Santanche, koja je iskoristila prigodu da pozove Talijane da "ustanu i bore se za svoj nacionalni identitet" te za "ponos bivanja Talijanima, ponos na talijanske zakone, tradiciju i kulturu".

"Nismo mi oni koji šire mržnju. Mi ne postavljamo bombe na aerodrome, u podzemne željeznice, na mjestima gdje mladi ljudi slušaju muziku. Mržnja dolazi s njihove strane. Mi Talijani smo uvijek bili ljubazni", istakla je.

Informacije o tome kako je Gradsko vijeće Pise odobrilo izgradnju džamije na 400 metara od kosog tornja pojavile su se u talijanskim medijima početkom avgusta.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.