GLOBUS

"Avazov" reporter u središtu apokalipse: Grad je nestao u deset sekundi

Svjedočio potrazi za preživjelima nakon katastrofalnog potresa u Italiji

A. SOKOLOVIĆ

26.8.2016

(Od specijalnog izvještača "Dnevnog avaza" iz Amatričea)

sokolovic-italija

Strah, zebnja i tuga i jučer su se nadvijali nad centralnim dijelom Italije, gdje su u srcu Apenina u strašnom zemljotresu koji je zadesio područje između Rijetija i Peruđe, u noći s utorka na srijedu, nastradale najmanje 252 osobe.

Najgore je bilo u Amatričeu, gradiću s nešto više od hiljadu stanovnika, koji je skoro u potpunosti uništen. Hiljade spasilaca iz cijele zemlje jučer su tragale za preživjelima. Život u ovom dijelu Italije stao je u srijedu u 3.36 sati, onog trenutka kada je zemljotres jačine  6,2 stepena Rihterove skale sravnio sa zemljom skoro sve što se nalazilo na tom području. 

Spasio ga posao

Dok su spasioci pokušavali iz ruševina izvući preživjele i tijela poginulih, svjedoci tragedije govorili su za "Avaz", jedan od rijetkih medija koji se probio do ovog nekad pitoresknog gradića.

- Spasio sam se čudom, zato što sam se probudio da idem na posao. Čuo sam kako su komunalci krenuli da čiste ulicu, ja sam ustao iz kreveta upravo u trenutku kada je sve odjednom propalo. Deset sekundi bilo je dovoljno da uništi sve - kazao nam je Marko Koluči (Marco Collucci), koji je preživio rušenje svoje kuće u centru Amatričea.

On nam je rekao da je sličan razorni zemljotres pogodio ovaj centralni dio Italije i prije četiri stoljeća, 1639. godine. Prisjetio se i zemljotresa u Lakvili prije sedam godina.

- Sjećam se tog potresa kao da je bio jučer. Taj je trajao duže, ovdje se u trenutku sve dogodilo i sve nestalo - dodaje Koluči. 

Gradić Amatriče, oko 160 kilometara sjeveroistočno od Rima, poznat je i kao omiljeno izletište Rimljana.

bjancini

Bjančini: Traži prijatelja

Prema informacijama koje smo dobili od policije, polovina ovog mjesta potpuno je uništena. Mogli smo se i sami uvjeriti u razmjere katastrofe.

- Polovina grada više ne postoji. Sada je cilj spasiti što više ljudi. Ispod ruševina još čujemo glasove, moramo spasiti te ljude - rekao je gradonačelnik Serđo Piroci (Sergio Pirozzi) na konferenciji za medije koja je organizirana na cesti na samom ulazu u Amatriče.

Prilikom našeg dolaska na nastradalo područje teško smo se probijali prema centru grada, jer su tri mosta porušena. Naišli smo na desetine kontrolnih punktova policije. Na naše veliko insistiranje dozvolili su nam da prođemo pored policijskih i vatrogasnih barikada, ali su nas građani stalno upozoravali na opasnost od odrona s kuća.

I lokalna bolnica teško je oštećena u zemljotresu, a kako saznajemo, pacijenti su nakon potresa izneseni na ulice da broj mrtvih i povrijeđenih ne bi bio veći. Trenutno je zatvorena, a pacijenti su prebačeni u bolnice u Rijeti i Peskaru.

Ubrzo smo naišli na mobilnu bolnicu s desetak kreveta, gdje je planiran smještaj preživjelih. Prema informacijama do kojih smo došli, što nam je potvrdila i kolegica novinarka s njemačke televizije N24, u Amatričeu se jučer tragalo za još sedam osoba koje se nalaze u ruševinama ispod hotela, a smatra se da su možda preživjele.

 Razorno pomjeranje tla uništilo pitoreskni gradić u centralnoj Italiji

- Brojimo žrtve, svakog sata sve ih je više... U ovom trenutku evidentirali smo 252 mrtvih, od toga 14 djece. Više od 45 sati nismo oka sklopili - kazao je jučer za "Dnevni avaz" Frančesko Kapone (Francesco Capone), šef Kriznog štaba u Amatričeu.

Na naše pitanje vjeruje li da je neko još živ pod ruševinama, Kapone je odgovorio:

- Kada su pronašli djevojčicu od četiri godine živu, svi vjerujemo da oni stariji mogu izdržati i duže. Uostalom, zato smo i ovdje.

Krici i plač

Kako smo se penjali uz porušeno područje, svjedočili smo i susretu brata i sestre. Krici i plač prolamali su se dolinom, ali smo shvatili da situacija nije baš sjajna kada nam je prišao njihov prijatelj upozorivši nas da ne slikamo, jer su oboje ostali bez sestre.

- Upravo su pronašli mrtvu sestru ispod ruševina, došli su da polože vijenac - kazao nam je njihov prijatelj koji se predstavio kao Đuzepe (Giuseppe).

Što smo dublje zalazili u centar Amatričea, tuga je bila sve veća, prizor koji je teško opisati.

spasioci

Spasioci na izmaku snaga: Šef Kriznog štaba govorio za naš list

Karabinjeri su sa zaštitnim maskama na licu vršili stroge kontrole, a kada smo ugledali porušenu cestu, znali smo da smo došli do krajnje tačke na kojoj se možemo kretati.

Dalje nema

- Dalje ceste nema... Sva je uništena... - kazao nam je karabinjer koji nas je zaustavio na "ničijoj zemlji". 

Nofrano Bijančini (Noffrano Bianchinni) stigao je iz Rijetija da traži prijatelja.

- Nikome se od našeg društva nije javio već tri dana. u Amatričeu je živio sam... Nije na spisku poginulih, pa se nadam da je živ - kazao je. 

Mrak se polako spuštao. Napuštamo Amatriče u nadi da će nas već sutra zadesiti vijest da je pronađen neko od sedam osoba za kojima se još traga pod ruševinama. Sve dok nisu na spisku umrlih, nade ima... Neće biti prvi put da su pronašli nekoga preživjelog i nakon sedam i više dana.

Ni u Rijetiju nema se sna

U Rijetiju, gdje smo se i mi smjestili u noći s četvrtka na petak, nije bilo mjesta ni u jednom hotelu.

Kako nam je rekla Čincija Kolasanti (Cinzia Colasanti), budući advokat, koja studira u Rimu, a živi u Rijetiju, razlog je što se za vrijeme potresa u gradiću i odmaralištu Markiju nalazio veliki broj turista iz Amerike, Australije i Afrike na odmoru.

- Marki je omiljeno odmaralište za mnoge strance. Mnogi koji dođu posjetiti Rim, obavezno svrate u Marki da provedu nekoliko dana u prirodi - dodala je Čincija.

Na pitanje kako se ona osjećala za vrijeme potresa, Kolasanti je kazala:

- Bila sam u Rimu za vrijeme potresa, ali sam se brinula za porodicu. Nakon što sam saznala za tragediju, cijelu noć nisam zaspala. Prekinula sam studij da bih bila uz njih. Možda porodicu povedem kod sebe u Rim, dok se ovo trusno područje smiri.

Djevojčica živa nakon 17 sati pod ruševinama

U bezbroj loših vijesti koje smo čuli za vrijeme boravka u Italiji, lijepa vijest stigla je iz Peskara del Tronta, gdje je skoro 17 sati nakon zemljotresa iz ruševina spašeno dijete od četiri godine. Prema prvim informacijama, djevojčica se zove Đorđa (Giorgia) i to je bio dodatni motiv da se nastavi kopati za drugim ljudima. Ubrzo je stigla još jedna vijest da su djevojka i baka izvučene iz ruševina, ali, nažalost, bile su mrtve.

Otkazan festival

Rijeti se posljednjih dana spremao za tradicionalni festival paradajza i špageta, koji je trebao početi sutra. Zbog nastale situacije organizatori će sačekati novu priliku.

Preleti helikoptera

Tokom dva dana i noći, koliko smo dugo na ovom području, primijetili smo stalne prelete helikoptera. S obzirom na to da su tri mosta porušena, a mnogi putevi zatvoreni, helikopter je najbrži način da se u što kraćem roku nastradali prebace u bolnice.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.