GLOBUS

Uragan Matthew opustošio Haiti, više od 100 osoba poginulo

Nevrijeme krenulo prema SAD-u

Redakcija

6.10.2016

Prema posljednjim informacijama najmanje stotinu osoba izgubilo je život uslijed udara uragana Matthew na Haitiju, priopćilo je danas tamošnje ministarstvo unutarnjih poslova.

Uragan Matthew opustošio je u srijedu Karibe i Dominikansku Republiku, nakon čega je skrenuo prema SAD-u gdje su Florida, Georgia, te Južna i Sjeverna Karolina proglasile izvanredno stanje i evakuirale stanovništvo s obalnih područja.

Najsilovitiji uragan u zadnjih deset godina, s vjetrom koji puše 230 kilometara na sat, pogodio je jugozapadni dio Haitija, oštetivši oko 80 posto kuća na području na kojem živi više od 700.000 ljudi. Poginulo je više od stotinu ljudi.

Haiti, najsiromašnija srednjoamerička država, trebao je u nedjelju provesti predsjedničke izbore, no oni su odgođeni zbog katastrofalnih posljedica uragana. Haiti je najranjivija od svih karipskih zemalja kada su u pitanju vremenske nepogode, ponajprije zbog uznapredovale deforestacije i erozije zemljišta.

Uragan je poharao i Dominikansku republiku, gdje je poginulo četvoro ljudi, a obrušio se i na istočni dio Kube, na područje 90 kilometara istočno od Guantanama.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.