GLOBUS

Alarmantan izvještaj iz Iraka: Stigle prve vijesti iz bitke koju je čekao cijeli svijet (VIDEO)

Ključni grad

Redakcija

17.10.2016

Irački premijer rano jutros slavodobitno je objavio da je počela "bitka svih bitaka" - operacija za oslobođenje drugog najvećeg iračkog grada Mosula!

- Došlo je vrijeme za pobjedu i operacija za oslobođenje Mosula je počela - kazao je Abadi u obraćanju na državnoj televiziji.

Mosul je pod kontrolom Islamske države od juna 2014. godine, a prije sukoba u gradu je živjelo oko 2 miliona stanovnika. Pad ove metropole smatralo se najvećom iračkom sramotom, ali ova ofanziva mogla bi sprati svu ljagu s iračke vojske i potvrditi kraj ISIL-a u Iraku. Jer džihadisti nakon eventualnog poraza u Mosulu više nemaju gdje ići. Svi će biti ili pobijeni ili zarobljeni.

222

Reporter Sky Newsa Stuart Ramsay nalazi se nadomak Mosula u društvu snaga iračkih Kurda Peshmerga. Potvrdio je da se od ranog jutra puca sa svih strana.

- Nalazim se u gradiću Bartella koji je udaljen svega nekoliko kilometara od samog Mosula. Situacija na borilištu je, blago rečeno, konfuzna. Puca se sa svih strana! Konstantno smo na udarima militanata Islamske države, pogotovo iz dva sela koja su ispred nas. Čini se da su džihadisti vrlo dobro ukopani...

Nekoliko sati kasnije Ramsay se javio sa sličnim izvještajem.

- Napredak je minimalan. Bitka je počela prije zore, a u ovih nekoliko sata jedva smo se pomakli. To najbolje svjedoči kakav je otpor ISIL-a. Problem su i mine koje su "posijane" diljem borilišta. Također, džihadisti su zapalili velike količine nafte tako da se iza gustog dima mogu lakše kretati.

Reporter je potvrdio da su Pehmerge već ušle u nekoliko sela i pronašli podzemne tunele koje su ISIL-ovci i ranije koristile.

- Kurdi su ušli u jedno selo, ali su se ekspresno povukli jer su primijetili parkirano vozilo natrpano eksplozivom. Pričekat će zračne snage da to "riješe".

Dok se u predgrađu drugog najvećeg iračkog grada vode žestoke borbe, u samom gradu traju velike pripreme za ulične bitke. Izvještaji govore da militanti ISIL-a intenzivno kopaju rovove i podzemne tunele, na glavnim ulicama već su postavili brojne eksplozivne naprave, pripremili su bombaše samoubice, a rovove na ulazu u grad napunili su naftom koju namjeravaju zapaliti kada dođe vrijeme za to. Neki civili tvrde da su eksplozivne naprave postavili ispod mostova i na glavnim saobraćajnicama, a izvori za Reuters tvrde kako su oko nekih četvrti postavili velike betonske zidove kako bi zatočili civile i poslije ih koristili kao živi štit, prenosi Jutarnji.hr.

333

New York Times piše kako ISIL-ovci neće imati problema samo s iračkom vojskom, već i sa samim civilima koji su "namirisali krv" i polako pripremaju oružanu pobunu. Navodno su grad preplavili grafiti kontra ISIL-a, što je do prije par dana bilo gotovo nezamislivo. Međutim, džihadisti neće tako lako dozvoliti da se narod okrene protiv njih. Na zgrade su postavili snajperiste koji imaju dozvolu za pucanje čak i na najmanji znak otpora.

Jedan stanovnik Mosula preko WhatsAppa je napisao kako je vidio do zuba naoružanog osmogodišnjaka koji hoda ulicom i snima šta se događa oko njega.

- Džihadisti su toliko očajni da će i djecu poslati u rat - napisao je...

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.