GLOBUS

SAD diže nuklearnu opasnost? Putin: Pripremite gas maske!

DEFCON sistem kriv za sve?

Redakcija

17.10.2016

Približava li se SAD nuklearnom ratu s Rusijom? Pitate li teoretičare zavjere, ta katastrofa je pred vratima. 

Za takvo stav kriv je DEFCON, sistem uzbunjivanja američke vojske koji analizira trenutnu opasnost od nuklearnog rata.

Iako se službeno navodi kako je trenutno na stadiju 5, što predstavlja najnižu opasnost od nuklearnog napada, neki tvrde da je DEFCON trenutačno podignut na stadij 3 što znači da je Amerika svoje trupe u stanju mobilizirati za svega 15 minuta. 

Tabloidi 'podgrijavaju' atmosferu

Tu uznemirujuću informaciju objavila je stranica DEFCON warning system koja pojašnjava da trenutno nema direktnih prijetnji SAD-u, ali i ističe kako je situacija nestabilna i može se preko noći promijeniti. 

Navodi se i da su odnosi SAD-a i Rusije oko interesa u Siriji svijet dovele na rub novog Hladnog rata. 

U cijelu priču uključili su se i britanski tabloidi koju su prošle sedmice, izmišljenom Putinovom izjavom o pozivanju svih Rusa da se "vrate u domovinu i pripreme za rat", samo dolili ulje na vatru.

Nepunih sedam dana nakon toga, u zapadnim medijima pojavila su se informacije o tome da je Rusija naredila provjeru svih atomskih skloništa u zemlji i građanima savjetovala da pripreme gas maske. 

'Putin blefira, to je sve zbog Sirije'

ABC News javlja da je Rusija krajem prošle sedmice dopremila nuklearne rakete u Kaliningrad, rusku enklavu između Poljske i Litve čime su u domet njihovog oružja došle evropske prijestolnice. 

I dok neki potezi Rusije izazivaju paniku u svijetu, stvar umiruju analitičari. Oni smatraju da je tu riječ tek o Putinovim taktičkim potezima kojima SAD želi odvratiti od zračnih napada na Assadove snage u Siriji kojima je Rusija već duže vrijeme glavni saveznik u borbi protiv pobunjenika. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.