GLOBUS

Epska bitka za Mosul - posljednje uporište ISIL-a u Iraku

Kurdi i Iračani u velikoj ofanzivi

M. D.

17.10.2016

Rano jutros po srednjeevropskom vremenu, počela je velika ofanziva na irački grad Mosul.

Ofanzivu predvode snage lojalne vladi u Bagdadu, zajedno sa svojim saveznicima, iračkim Kurdima, odnosno Pešmergama, dok im podršku iz zraka daje američka i britanska avijacija.

Mosul se nalazi pod okupacijom Islamske države još od juna 2014. godine, a upravo je u ovom gradu, odnosno njegovoj glavnoj džamiji, ubijeni lider ISIS-a Abu Bakr El-Baghdadi održao svoj prvi govor.

"Vrijeme pobjede je stiglo i operacije za oslobođenje Mosula su krenule", rekao je danas premijer Iraka Haider al-Abadi, te dodao: 

"Danas objavljujem početak ovih operacija kojima ćemo vas osloboditi od nasilja i terorizma ISIL-a".

Napad na Mosul predvodi armija sastavljena od 30.000 vojnika Iračke vojske i Pešmerga, a, vjerovali ili ne, samo 3-4.000 pripadnika Islamske države brani ovaj grad.

battle-of-mosul-map-01

Međutim, problem predstavlja čak 1,5 miliona civila koji žive u Mosulu, a Crveni krst upozorava na moguću humanitarnu katastrofu. Naime, procjenjuje se kako bi operacija oslobađanja Mosula mogla izazvati novi val izbjegličke krize od čak milion izbjeglica.

Iračka vlada saopćila je večeras kako je ISIL pretrpio velike gubitke, a u prvom danu ofanzive oslobođeno je 11 sela koja su se nalazila pod kontrolom ove terorističke organizacije. Međutim, detaljnijih informacija za sada nema.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.