GLOBUS

Obama: 'Moramo zadržati sankcije protiv Rusije'

Nakon sastanka sa grčkim predsjednikom

(Srna)

15.11.2016

Američki predsjednik Barack Obama izjavio je danas da je razgovarao sa grčkim premijerom Alexisom Ciprasom o potrebi da se zadrže sankcije protiv Rusije.

Obama je na zajedničkoj konferenciji za novinare u Atini rekao da sankcije treba zadržati dok Rusija i Ukrajina ne izvrše potpunu primjenu sporazuma iz Minska, prenosi "Sputnik".

Podsjećamo, SAD, EU i ostale zapadne zemlje uveli su sankcije zbog ponovnog ujedinjenja Krima sa Rusijom i navodne uloge Moskve u sukobu na istoku Ukrajine.

Obama je rekao da će nastaviti da pruža podršku koracima koji su neophodni da bi se Grčka vratila na put prema održivom ekonomskom oporavku. On je pružio uvjeravanja Grčkoj da su SAD posvećene NATO savezu, iako će uskoro predati ovlašćenja administraciji novoizabranog predsjednika Donalda Trampa, prenosi AP.

Obama je rekao da administracije demokrata i republikanaca uvažavaju značaj Alijanse u transatlantskim odnosima. Američki predsjednik je u razgovoru sa grčkim kolegom Prokopisom Pavlopulosom izjavio da snažan NATO ima "najveći značaj". Pavlopulos se zahvalio Obami na podršci Amerike grčkom narodu u vremenu socijalne i ekonomske krize i rekao da je uvjeren da će Tramp "nastaviti istim putem". Obama će tokom svoje posljednje predsjedničke posjete Evropi sutra otputovati iz Grčke u Njemačku, a potom će prisustvovati sastanku Azijsko-pacifičkog ekonomskog foruma u Peruu.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.