GLOBUS

Šta Balkan može očekivati od Donalda Trumpa? Odgovor na ovo pitanje mnogima se neće svidjeti

Analiza slovenačkog portala

Redakcija

15.11.2016

Dok u Sloveniji postoje pritajene nade da će joj koristiti to što je buduća američka prva dama Melanija Trump rođena u toj zemlji, u Srbiji se nadaju da će lobistički uticaj ostvariti preko Rudija Giulianija.

Britanski analitičar Tim Džuda smatra da pobjeda Donalda Trumpa na predsjedničkim izborima u SAD neće donijeti bitne promjene u američkoj politici prema Balkanu.

– Amerikanci zadnjih godina na području nekadašnje Jugoslavije takoreći nisu bili ni prisutni, daleko najveću ulogu nosila je Njemačka, a to se neće promijeniti ni ubuduće uprkos povećanom uticaju Rusije koji se u zadnje vreme osjeća u nekim državama tog prostora. Dosadašnji predsjednik Obama je bavljenje tim pitanjima skoro u cjelosti prepustio potpredsjedniku Džou Bajdenu, koji je u njegovoj administraciji važio za jednog od najboljih poznavaoca tog regiona – ocijenio je Džuda, prenosi slovenački portal Siol.net.

Džejms Ker-Lindzi, stručnjak sa Londonske škole ekonomije, koji je kao i Džuda dobar poznavalac Balkana, kaže za ovaj portal da je jasno da Moskva želi da poveća svoj uticaj u jugoistočnoj Europi, “pri čemu do sada nije bila tako uspješna kako se obično misli”.

– Uticaj Moskve u regionu je zapravo vrlo ograničen, pa i u Srbiji i srpskom entitetu u BiH, uprkos njihovoj ponekad proruskoj retorici. To je zato što Rusija ne nudi kredibilnu alternativu za ekonomski procvat tih država, koji one očekuju od Evropske unije i Zapada –  objašnjava britanski analitičar.

Slovenački portal dodaje i da analitičari smatraju da će se američka politika prema regionu koordinisati sa Evropskom unijom, pri čemu će najznačajnije biti koja osoba će u novoj administraciji biti zadužena za spoljnu politiku i odnose s Evropom.

Kako se navodi, Trump o regionu jugoistočne Evrope ne zna mnogo pa će ta pitanja vjerovatno prepustiti nekome drugome ko će se time baviti.

I dok u Sloveniji postoje pritajene nade da će joj koristiti to što je buduća američka prva dama Melanija Trump rođena u toj zemlji, u Srbiji se nadaju da će lobistički uticaj ostvariti preko Rudija Ðulijanija, tvrdi portal. 

Nekadašnji gradonačelnik Njujorka, trenutno jedan od ključnih savjetnika u Trumpovom tranzicionom timu, u Srbiji se smatra “ličim prijateljem” premijera Aleksandra Vučića, kojeg je posjetio 2012. u okviru njegove predizborne kampanje, navodi slovenački portal u analizi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.