GLOBUS

Akcija "Tamna soba": Razbijena mreža pedofila koji su zlostavljali novorođenče, osumnjičeni i političari

Slučaj koji je šokirao građane Norveške

Autor:(Am.K.)

21.11.2016

Velika mreža pedofilije, u koju je uključena 51 osoba, raskrinkana je u Norveškoj, saopćeno je iz Ministarstva policije te skandinavske zemlje.

Zamjenik policijskog šefa Guner Flojstad rekao je kako je riječ o najvećoj akciji protiv zlostavljanja djece koja je ikada pokrenuta u toj zemlji.

Do sada je, kako je potvrdio, uhapšeno 20 muškaraca na zapadu Norveške. Ostalih 31 osumnjičeni su iz ostalih krajeva zemlje, potvrdio je Flojstad, prenosi "NewYork Times“.

Među osumnjičenima, kako je naglasio Flojstad, nalaze se i visokoobrazovani ljudi, advokati i političari.

Novinarima je rekao da ne može da otkriva više detalja u okviru istrage poznatije kao "Tamna soba", koja je počela još 2015.

Policija navodi da je akcija tek počela, kao i da 51 osumnjičeni nije konačan broj pedofila koji vrebaju u toj skandinavskoj zemlji. Norveški tužioci tvrde da su osumnjičenici koristili "mračnu stranu interneta", poznatiju kao "Dark web", gde su uz potpunu anonimnost uspjevali da sakriju svoje tragove, barem do sada.

Flojstad je istakao da je su među uhapšenim pedofilima i oni koji se sumnjiče za zlostavljanje novorođenčeta, kao i jedan koji je seksualno zlostavljao sopstvenu djecu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.