GLOBUS

Upozorenje Europola: Mogući su napadi ISIL-a autobombama

Izvještaj objavljen u Den Haagu

Redakcija

2.12.2016

Terorističke mreže poput Islamske države (ISIL) mijenjaju način djelovanja kako bi dosegle ciljeve u Evropi, te bi mogle pribjeći autobombama, upozorio je danas Europol.

"Korištenje naprava kućne izrade, vojnog eksploziva ili onog kupljenog u trgovini, u autobombama, kao što se radilo u Siriji ili Iraku, ISIL još nije koristio u Evropi", navodi se u izvještaju objavljenom u Den Haagu.

No, prema istom izvoru, s obzirom da načine djelovanja koji se koriste na Bliskom istoku teroristi kopiraju u Evropi, sasvim je moguće da ih ISIL upotrijebi u nekom trenutku.

Dosad nijedna autobomba nije korištena na evropskom kontinentu, ali Europol podsjeća da ju je grupa odgovorna za napade u Parizu i Briselu razmatrala prije nego je promijenila planove zbog policijske intervencije.

U septembru u Parizu automobil s plinskim bocama otkriven je blizu crkve Notre-Dame. Tri žene od 19, 23 i 39 godina koje su pokušale napad, dirigiran iz Sirije od ISIL-a, uhapšene su u pariškom predgrađu.

Godine 2015. evropske snage sigurnosti uhapsile su 667 osoba osumnjičenih za džihadističko djelovanje, dodaje se u izvještaju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.