GLOBUS

Matteo Renzi na nagovor predsjednika odgodio ostavku

Sada su dva scenarija u opticaju

(M. M.)

5.12.2016

Predsjednik Italije Sergio Mattarella uspio je ubijediti je premijera te zemlje Mattea Renzija da odgodi podnošenje ostavke za kraj sedmice, kako bi italijanski zastupnici glasali o prijedlogu budžeta za iduću godinu te zakonu o ekonomskoj stabilnosti.

Podsjećamo, Renzi je najavio ostavku nakon neuspjelog referenduma o ustavnoj reformi.

Sada su dva scenarija u opticaju, a Mattarella bi prvobitno trebao razgovarati sa parlamentarnim klubovima kako bi došao do osobe koja bi mogla voditi parlamentarnu većinu do redovnih izbora koji su zalazani za 2018. godinu. Ipak, postoji mogućnost da će u italiji doći do prijevremenih parlamentarnih izbora već ove godine.

Nedavna izborna reforma imala je za cilj da osigura da vodeća stranka ima parlamentarnu većinu u Zastupničkom domu, ali neuspjeh ustavne reforme Senata znači da je uspostavljanje parlamentarne većine skoro nemoguće.

Populistički pokret M5S lidera Beppea Grilla tražio je da se izbori održe za sedam dana vjerujući da bi se izborni zakon mogao izmijeniti u Senatu ako bude potrebno kako bi on bio usklađeniji s onim iz Zastupničkog doma.

Međutim, većina drugih političkih partija koje imaju većinu u parlamentu ne slaže se s tim upravo da bi se izbjegla pobjeda političke stranke. Umjesto toga oni zagovaraju reformu izbornog zakona.

Na kraju će predsjednik Mattarella biti taj koji će odlučivati o neposrednoj budućnosti Italije i osigurati većinu za formiranje tehnokratske vlade ako želi izbjeći, kao što mnogi analitičari vjeruju, prijevremene izbore sljedeće godine.

Italijanski mediji danas su na prvim stranama jednoglasno istakli kako niko nije očekivao ovako nadmoćnu pobjedu opcije "ne" na referendumu.

Corriere della Sera tako piše da je pobijedio val opcije "ne", Repubblica navodi da se radi o trijumfu opcije protiv, dok Fatto Quotidiano ističe kako je "Ustav pobijedio Renzija 59 prema 41".

Italijani su se u nedjelju izjašnjavali o ustavnoj reformi koja je predviđala drastično smanjenje ovlasti Senata, a bio bi to najdalekosežniji institucionalni preustroj otkako je prije 70 godina Italija postala republika.

Reforma bi vladi olakšala donošenje zakona, posebno u kombinaciji s novim izbornim zakonom, usvojenim prošle godine, koji pobjedniku idućih izbora, koji se očekuju 2018, osigurava sigurnu parlamentarnu većinu.

Ključni element reforme bilo je ukidanje obaveze da sve zakone moraju odobriti oba doma parlamenta i smanjenje Senata s 315 na 100 mjesta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.