GLOBUS

Kerry: Opšti osjećaj nezadovoljstva i tjeskobe na Zapadu

Američki državni sekretar na odlasku

Fena

6.12.2016

Američki državni sekretar na odlasku John Kerry izrazio je u ponedjeljak u Berlinu zabrinutost zbog porasta populizma i osjećaja "tjeskobe" koji se širi Zapadom, navodeći primjer Brexita, predsjedničkih izbora u Sjedinjenim Državama i referenduma u Italiji.

John Kerry, na oproštajnom putovanju po Evropi, htio je ujedno umiriti javnost zauzimajući se za očuvanje snažnih prekoatlantskih veza Evrope i SAD-a, dok je novoizabrani predsjednik Donald Trump više sklon izolacionističkoj politici.

Opšti osjećaj nezadovoljstva pokazao se na "našim izborima" u SAD-u 8. novembra, rekao je Kerry u govoru u njemačkom ministarstvu vanjskih poslova. "Primijetit ćete ga u tjeskobi koju je Italija izrazila jučer (u nedjelju), ili u Austriji gdje su izbori imali drukčiji ishod, ali gdje je ta tjeskoba bila vidljiva", istako je američki državni  sekretar, spomenuvši i Brexit.

Kerry je izjavio da je nuklearni sporazum Irana i svjetskih sila učinio svijet sigurnijim, odbacivši kritike izabranog predsjednika Donalda Trumpa da je riječ o "katastrofi" i "najgorem ispregovaranom sporazumu ikada".

"Regija je sigurnija, Njemačka i SAD su sigurniji, Evropa je sigurnija, Izrael je sigurniji i svijet je sigurniji. Na svima nama je da to očuvamo", rekao je Kerry na svečanoj dodjeli njemačke Medalje za zasluge, prenosi Hina.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.