GLOBUS

Turska poslala tenkove u Siriju: Erdogan i Putin na telefonskoj liniji

Ofanziva protiv ISIS-a

Redakcija

25.12.2016

Turske vlasti su uputile dodatnu artiljeriju i oklopna vozila na granicu sa Sirijom, gdje vlasti žele da preuzmu kontrolu jednog uporišta džihadista ID.

Nekoliko tenkova i vojnih transportnih vozila sa najmanje deset komada artiljerije upućeno je u Oguzeli i Karkamis, na jugoistoku Turske odmah kod granice sa Sirijom, javili su turski državni mediji.

Turska je rasporedila tenkove pošto je u toku zatvaranje obruča oko mjesta Al Baba, uporišta džihadista u Siriji kod granice s Turskom. 

Turska vojska je od ulaska u Siriju pomogla pobunjenicima da istjeraju pripadnike Islamske države iz nekoliko mjesta, kao što su Džarablus, Al Rai i Dabik, a sada je usmjerila snage na Al-Bab. 

Ankara je u avgustu pokrenula ofanzivu na sjeveru Sirije kako bi potisnula džihadiste Islamske države i kurdske borce od tursko-sirijske granične zone. 

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je saučešće ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu povodom avionske nesreće koja se desila jutros u blizini obale Sočija, u kojoj je poginulo svih 92 putnika, saopštio je večeras Kremlj, a prenosi agencija Tas. 

Kako se navodi, telefonski poziv je bio prilika i da dva državnika razgovaraju o situaciji u Siriji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.