GLOBUS

Nova teorija: Da li su ptice uzrokovale pad ruskog aviona?

Uzrok nesreće još uvijek nepoznat

Redakcija

25.12.2016

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je zasad prerano govoriti o uzrocima pada aviona ruske vojske u Crno more.

Kako RIA Novosti javlja, pozivajući se na neimenovani izvor, najvjerovatnije se radi o problemu sa avionom ili o grešci pilota.

Ipak, navode se i teorije prema kojima postoji mogućnost da je ptica uletjela u jedan od motora jer se u blizini nalazi ornitološki rezervat.

Svjetski mediji su javili i da iz aviona nije upućen nijedan poziv za pomoć.

- Posada ovog aviona je bila prvoklasna, tako da pretpostavljam da su možda problem mogle biti ptice - rekao je član Komisije predsjednika Ruske Federacije za razvoj avijacije i počasni pilot Rusije Jurij Sitnik.

Rusko ministarstvo odbrane je pojasnilo da je jedan od njihovih aviona TU-154 nestao s radara dva minuta nakon polijetanja iz Sočija, u južnoj Rusiji, gdje je nakratko sletio na putu iz Moskve kako bi se snabdio gorivom i nastavio let prema ruskoj vojnoj bazi Hmejmim nedaleko od Latakije u Siriji.

Avioni TU-154 datiraju iz kasnih 60-ih godina kada ih je proizvedeno više od hiljadu, a do sada su doživjeli niz velikih nesreća od 2000. godine u kojima je poginulo više od 800 ljudi, uključujući i poljskog predsjednika Leha Kačinjskog 2010. kod ruskog grada Smolenska.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.