GLOBUS

Kraj istrage: Poznati svi krivci za pad aviona s brazilskim nogometašima

Oglasilo se bolivijsko ministarstvo javne uprave

(D. K.)

25.12.2016

Za avionsku nesreću u kojoj je poginula većina igrača brazilskog nogometnog kluba Real Chapecoense, kriva je avionska kompanija "LaMia", objavilo je bolivijsko ministarstvo javne uprave nakon provedene istrage.

U nesreći koja se dogodila 29. novembra poginula je 71 osoba dok je preživjelo šestero putnika. U nesreći je poginulo 19 igrača Chapecoensea koji su putovali u Medellin na finale Copa Sudamericane.

- Dokazi su jasni. Odgovornost za nesreću snose kompanija i pilot aviona - kazao je bolivijski ministar Milton Claros.

Kolumbijski istražitelji još su ranije objavili kako je kompanija kršila propise o minimalnoj količini goriva zbog čega je došlo do nesreće. Kada je avion ostao bez goriva strmoglavio se 60-tak kilometara prije cilja putovanja.

Ministar Claros je najavio i krivični progon jednog od čelnika avionske luke u Santa Cruz de la Sieri, Celia Casteda koji je izdao dozvolu za let premda je znao za finansijske probleme kompanije koja je štedjela na gorivu. Castedo je pobjegao iz Bolivije u Brazil zatraživši azil.

Direktor kompanije "LaMia" Gustavo Vargas Gamboa i njegov sin Gustavo Vargas Villegas, bivši službenik u bolivijskoj agenciji za civilnu avijaciju, privedeni su nakon nesreće i čekaju suđenje, dok je suvlasnik kompanije Miguel Quiroga, koji je upravljao kobnim avionom, poginuo u nesreći. Kompanija "LaMia" je objavila da će članovima porodica poginulih osoba isplatiti kompenzaciju od 165.000 dolara po žrtvi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.