GLOBUS

Netanyahu suspendovao diplomatske veze sa 12 zemalja

Izraelski premijer izdao naredbu Ministarstvu vanjskih poslova

(D. K.)

25.12.2016

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu naredio je Ministarstvu vanjskih poslova da suspenduje diplomatske veze sa 12 zemalja koje su glasale za rezoluciju Vijeća sigurnosti UN protiv jevrejskih naselja.

- Kao dio suspenzije veza izraelski ministri neće putovati u te zemlje i ministri iz njih neće biti primljeni u Izraelu - rekao je jedan izraelski zvaničnik, prenose izraelski mediji.

Netanyahu će odložiti planirane sastanke sa britanskom premijerkom i kineskim premijerom na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu.

Uz to će Ministarstvo suspendovati radne odnose sa 12 ambasada tih zemalja u Izraelu i njihove ambasadore neće primati.

Instrukcije će biti na snazi do daljnjeg, a neće se odnositi na izraelske ambasadore u tim zemljama koji će moći da kontaktiraju sa lokalnim vladama.

SAD su se u petak suzdržale od glasanja o rezoluciji što je omogućilo da bude usvojena uz podršku 14 ostalih članova Vijeća sigurnosti. U njoj se zahtijeva okončanje izgradnje jevrejskih naselja na okupiranim palestinskim teritorijama, a da se sva postojeća proglase ilegalnim po međunarodnom pravu.

Za rezoluciju su glasale stalne članice vijeća - Francuska, Velika Britanija, Kina i Rusija, i nestalne članice Angola, Egipat, Japan, Malezija, Novi Zeland, Senegal, Španija, Ukrajina, Urugvaj i Venecuela.

Izrael nema amabasadu u Maleziji i Venecueli.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.