GLOBUS

Trump se igra s vatrom: Novoizabrani predsjednik želi izvršiti promjene unutar CIA-e!

Situacija nikad kompliciranija

(M.M.)

5.1.2017

Novoizabrani predsjednik SAD Donald Trump razmatra planove restrukturiranja i smanjenja američkih obavještajnih službi, rekao je jedan izvor u Washingtonu.

Trump bi trebao imenovati šefa nacionalnih obavještajnih službi, ali on je rekao da razmatra i kako da reorganizira tu kancelariju, a razmatra i promjene unutar CIA-e.

Kancelarija direktora nacionalnih obavještavajnih službi, koji je i savjetnik predsjednika za obavještajna pitanja, stvorena je poslije terorističkih napada 11. septembra 2001. zbog koordinacije obavještajnih i policijskih službi. 

Najava promjena u obavještajnim službama uslijedila je nakon što jer Trump doveo u pitanje obavještajne procjene da se Rusija miješala u američke predsjedničke izbore kako bi pomogla njegovu pobjedu. 

Portparol Trumpovog prelaznog tima Sean Spicer negirao je danas da Tump razmatra "restrukturiranje infrastrukture obavještajne službe". 

Wall Street Journal je objavio da Trump razmatra promjene u obavještajnim službama. Osoba upoznata s planovima rekla je da Trump ne planira da ukine neku od obavještajnih službi, ali da razmatra kako da ubrza operacije i poboljša njihovu efikasnost. 

Trump bi sutra trebao dobiti nalaze obavještajnih službi o ulozi Rusije u izborima. Direkor CIA John Brennan, direktor FBI James Comey i odlazeći direktor Nacionalnog obavještavanja James Clapper bi trebao biti među osobama koje će mu podnijeti izvještaje. 

On je jučer na Twitteru poslao poruku, a djelovalo je da je na strani osnivača Wikileaksa Juliana Assangea za kojeg američke službe kažu da je došao do mailova Demokratske partije uz pomoć Rusije. 

Novoizabrani predsjednik SAD je danas, međutim, rekao da je "pogrešno" reći da je saglasan s Assangeom, dodajući da je prosto ponavljao šta je osnivač Wikileaksa rekao. Trump je na Twitteru također negirao da ima nešto protiv obavještajnih službi, dodajuči da je zapravo "njihov veliki fan".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.